berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, September 30, 2009

part 3 - Aidilfitri 20092009

Salam dan Hallo...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
harini dah hari raya ke-11..
wooo..cepatnya...
tp baru nak hapdet entry raya...

jaapppp.....
maksudnya dah abih dah bulan 9...dan esok, bulan 10...
masuk bulan 10 maksudnya...baby dah nak kuar...
wwwoooo...nebes...nebes...

cantek tarikh raya tahun ni..20092009...
macam yg dah dicanang²kan...tahun ni...tahun kedua cahya beraya diperantauan...
beza ngan tahun lepas ialah....
tahun lepas...semangat beb nak raya...!
buat kueh raya berbagai².... baju raya siap kebaya manik² taw....
namun..tahun ini...segalanya berubah...

baju kena beli extra satu size besar...
tak der kueh raya lgsg...
kat rumah pon sempat kemas sket2 jer sbb badan dah mula rasa berat...

tahun ni...beraya kat kampung Raunheim...
raya sama hari ngan raya kat mesia... walaupun kat sini posa awal sehari...

so...sabtu..mula la berkampung kat rumah kak neny... :)
ada dylla ngan md nur jugak....
projek satay dan ayam percik bermula...

prepare ayam ngan daging utk satay and... ayam percik utk berbuka..

sessi lepas bukak posa...cucuk satay...

sepatutnya gmbr cahya ada dlm sessi 1st tuh...sampai tegang urat pinggang dok potong ayam utk satay.. namun, tak der saper nak amek gmbr time tuh...huuuu...tak per... tak per...

ini sessi sebelum potong ayam...iaitu potong bawang²an....

cuba buat pose mcm danial time kecik...nak buat peace...kena tgk jari dulu... :P

meng'alter' kaki suar encik suami..
bonda...anakmu ini ada talent gak menjahit... :)

mlm tu...masing2 tido kul 4pg...
keep trying call mesia...tp line busy....

last task cahya malam tu ialah buat daging tumbuk..
huh....failed! tak jadi.... :( malas nak cerita...
lepas kering jer sket...terus kemas2...pastu tido ngan perasaan frust...


HARI RAYA PON MENJELMA....
kengkonon kunci jam kol 6pg... tp memandangkan tido pon dah pukul 4... mesti la tak der maknanya nak bgn awal kan....
namun...cahya org kedua mandi lepas kak neny...kira still bgn cepat la jugak...

lepas siap... kejutkan encik suami..
daaaannn...seperti biasa... '5 minit..'

last² dia yg paling lambat...
buat julong² kalinya encik suami mandi n siap dalam masa 7minit...
NEW RECORD okkkk..... kui3....
gelabah dia jgn cerita la...abih suma kena tepis...

achik datang amek cahya, kak neny n anak2 ke bahnhof (stesen ketapi..)
dah konpem2 time tu dah tak sempat nak kejar train yg sepatutnya...
tgk dylla...md nur...abg zul ngan encik hubby berlari2 dah...

keburukannya...suma tgk saja train berlalu tinggalkan rombongan cik kiah ke konsulat...
kebaikkannya...kami sempat buat sessi fotografi raya kat bahnhof... disaksikan oleh mat² dan minah² jerman.... :P
glemer beb...!
abaikan sessi pakai sampin kat blkg tuh...

bila dah rasa ensem dan cantek...br amek gmbr... :)

sessi kalut² berakhir...
sampai konsulat....org tak semayang laie...
cahya semangat nak semayang raya...

nampak tak muka pon berseri² nak semayang raya...?

dgr khutbah....
encik suami berpeluang tunjuk bakat bertakbir raya tahun ni...

jatuh chenta~~

masa encik suami takbir...mula² dengar sayup² suara dia...tak guna mic...
cahya rasa mcm suara encik suami.. tp tak sure sbb sblm tuh nmpk encik suami dok kat saf blkg.. mcmn pulak buleh tetiba takbir ngan org kat saf depan...
tp baby dah cam suara papa dia... baby asyik gerak² sepjg encik suami takbir... :D

kesah disebalik semayang raya...
tgh semangat² nak semayang raya tuh.. cahya pk...'tak per la..2rakaat jer...lgpon semayang raya...nak la semayang mcm org lain..'
cahya pon semayang berdiri..
belom pon rukuk rakaat pertama... dah rasa weng²...
time sujud...rasa dah mula berpeluh...
tabahkan hati...sket lagi...
masuk rakaat kedua.. dah senget sket kat kak misna.. telinga dah bengang...
pastu dah tak leh focus dah... terasa darah turun laju ja kat kaki...
try gerak²kan jari kaki... (buat ala² kena kawad time tgh panas kat padang sekolah dulu...)
dapat jer duduk tahiyat...rasa ok sket...
bg jer salam... terus lunjurkan kaki...
fffuuuuhhhh...... berpeluh ketiak den...
rasa dah ok sket...terus kuar dari bilik semayang tuh....
duduk ngan achik kat sofa...
achik suruh makan coklat...
baru lega...

lepas tu...terus rasa tak excited dah nak raya...
badan mula rasa berat...

ramai² jalan ke bahnhof utk ke rumah konsulat general...
time tu dah ok sket...
maybe sbb dah dpt hirup udara segar....

maintain...still buleh posing... :P

makan....

dan posing lagi....

lepas settle sessi makan... sembang.. dan fotografi...
kami balik raunheim...

sesungguhnya... badan terasa berat...
sampai rumah kak neny...
masing² mengambil tempat..... cover tido...!
kecuali kak neny n kembar...

bgn jer... teruskan ngan projek satay...
then try call mesia...
time ni baru dapat beraya ngan family cahya...
ngan FIL... sempat gak beraya smlm...

ini dua pembakar satay yg berjaya...
lepas abeh shift depa... encik suami ngan kurik ganti...
namun tak brapa cemerlang...hahahaa...sbb tu tak der gambau...

petang tuh... kak ati n family mai beraya... best²... ada suasana raya sbb ada budak²..

cahya watpe...?
sambung baring kat sofa.... :P

RAYA KEDUA....

encik suami kerja...
kak ati buat opis haus...
tapi kami tak dapat join...

cahya...?
tido seharian kat rumah...

tapi esoknya...rasa nyesal tak join...sbb baca komen² org yg pi rumah kak ati suma kata mknn best²...

No comments: