part 1 - check up baby 34weeks

Salam dan Hallo...

khamis lepas.. 17 ribulan...
cahya ada check up setelah 34weeks pregnant... :)

n mcm cahya bgtau ritu... start dari check up last time n kedepan...cahya kena buat CTG..
result CTG kali ni...ok...namun kurang memberangsangkan...
baby tersangat la teruja...n dia asyik bergerak smp bunyi dia bergerak lg kuat dari bunyi heartbeat.... huh...
kejap2 assistant doktor tu datang n betulkan benda bulat yg dia ikat kat perut cahya...
kejap2 assistant tu datang check graph...
kejap2 assistant tu datang gosok² perut n mntk cahya tekan detector tuh...

encik suami dok kat ujung kaki....main sudoku... :P

baby bergendang gendut tali kecapi...

cahya...? baring dlm ke'blur'an... tgk graph kat komputer...kejap2 naik tinggi sgt.. kejap2 turun smp bwh dari bottom line graph... kejap2 tak der garis lgsg...
normal ke tak normal nih...?

jawapannya...normal.. hehhee...

sblm buat CTG...check urine... ok...
lepas buat CTG... check tekanan darah... 110/70...
pastu check berat... 53kg...ouh...4minggu lepas 51.6kg...
cepatnya besar...

lepas settle check mengecheck ngan assistant doktor...
jumpa dok tor pulak...

dan skali lagi...nmpk ja muka kami...doktor kata...ouh...dia lupa nak bawak gmbr dia time bercuti kat mesia...

doktor scan baby... dan inilah rupa baby 34weeks...
idung tetap maintain idung mama dia...huhuuu...
tp part mulut tu...
'papa...sapa yg suka buat mulut muncung mcm tu...?? ishk...'


berat baby lebih kurang 2.2kg skg... waahh...cepatnya besar... cahya kagum lg skali..
berat cahya tak naik n tak turun... maintain...
n disebabkan baby cepat membesar jugak...dah mula la nmpk garis² kat perut cahya...
so obvious ok... n cahya agak bersedih tentang itu...
lantas...encik suami mengambil keputusan yg jitu dgn membeli cream2 yg patut...
eyh...jap...ini cerita tarikh lain daaah....

rewind sket...
ok...

masa scan baby... baby duduk diam.. tak macam masa buat CTG..
maybe sbb dia suka cream sejuk yg doktor letak kat perut... agak nyer la..
settle scan segala... time bincang2...
doktor start senaraikan segala jenis cucuk yg cahya kena amek...
hurm...
n 17 ribulan tu..cahya ngan encik suami kena amek suntikan utk influenza...
nnt...next termin...cahya kena amek suntikan utk hepatitis C kalau cahya ada bercita2 nak try bersalin dlm air...
lg...eyh....rasanya ada lg satu cucuk...vaksin apa haah...? tak ingat...

Comments

dahliya said…
yang oi.. sapu cream b4 garisan tu kuar.. bile dh kuar.. susah sket la..
:cahya schatz: said…
dah sapu....
namun tiada berguna...
perut membesar dgn sgt cepat...

kalau tanya midwife...dia kata..tak yah letak losyen pon tak per..sbb itu price for the baby...
dahliya said…
aku dpt petua la.. bile dh 3 bln bley start sapu losen.. so kulit x kering.. n then stretch mark xdek la teruk sgt nnti bile dh reach 7-9 bln.. so aku tgh dok sapu jek la ni.. wait n see la ek.. mnjadi ke x.. heheh
:cahya schatz: said…
ha ah..betoi...ko dah buleh start sapu losyen dari skg...
bila dah masuk 8bulan..perut akan cepat sgt membesar...mmg tak leh nak elak dah...akan ada stretch mark..tp maybe takkan teruk...
mcm perut aku...masuk kategori tak teruk mula2...
tp bila dah masuk 8bulan..huh...cannot help anymore...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO