Museumsuferfestes

okies...
ramai pulak yg soh buat entry pasal museum ufer fest... (3 org :P)

well....pengalaman dok kat tmpt org kan....blh je kongsi2...

ni cerita minggu lepas la nih...
kan cahya ikut encik suami pegi frankfurt utk amek exam toefl...sementelahan itu, kami pegi 'Museumsuferfestes' atau 'the Museum Embankment Festival'...

pengenalan :
disebabkan 3org yg soh buat entry tu tanya cahya festival ni utk apa...cahya pon cari la info2 dari sumber yg buleh dipercayai...

festival ni mmg annual festival..tiap2 tahun diorg buat kat both side sungai frankfurt tuh..
time ni suma museum2 akan ada byk aktiviti...
ada pameran2..konsert2..jual2...pertandingan2...dan lagi...dan lagi..dan lagi...byk la..

kalau tgk kat web dia..museumsuferfest-frankfurt... tahun ni,2009, diorg pecah rekod tahun2 sblm ni...ada 21 muzium yg dibukak...pastu stall makanan pun plg byk...n pelawat pon plg ramai...
n..tahun ni jugak ada few sport baru yg diorg buat...contohnya.. dragon boat...

China jd host country kat book fair n jd tema utama museum ufer fest tahun ni...blh budget la kan sbb kat satu side sungai tu...ada pintu gerbang besar ke china town..
(cahya tgk dari atas jembatan sj..ramai sgt org kat situ..)

hurm....tak tau nak crita apa dah...
kalau saper2 yg ada link facebook cahya...blh tgk gmbr...
album-facebook

ada sgt byk kedai barang2 n kedai makan...smp saket la kaki..perut n pinggang cahya...
tu pun br jalan sebelah sungai...huhuuu...
tak dapek dah la nak jengah lg sebelah sungai...
nak jalan blk pun dah terhencot2...
perut pon keras jer...

cahya beli kayu wangi jer..nama dia 'dufthölzer'..
mcm kagum sbb bau dia sgt kuat... ada mcm2 bau buah n bunga...
cahya beli lime, lemon n lg satu tak ingat nama dia.. relaxing apa ntah...
n pakcik tu bg 1 free...bau rose.. :)

n tak dilupakan nak cerita kat sini..ada kedai makan malaysia,owned by kak rahmah n hubby... :)
2 hari cahya n encik suami bukak posa kat kedai kak rahmah...
ada nasi lemak.. rendang.. mee grg... nasi grg... sate.. murtabak... popia..
air spesel..air buah mata kucing..
dihiasi ngan pelayan2 kedai yg manis2...antaranya encik apiz, encik pe-o, encik godi dan encik kurik...



mlm ahad tuh...konon2 nak blk awal...tp jalan2 smp dah pukul 10mlm...
sempat tgk bunga api...kapal yg jd tmpt bunga api kuar tuh brenti betoi2 blkg stall kak rahmah..
but still tak leh tgk straight sbb byk pokok...
apapon...suka sgt dapat tgk firework...baby pon suka...dok gerak2 jer time tuh... (maybe jugak dia terkejut...huhuuu..)
satu jer gmbr yg cantek... (ada sapa2 yg nak derma dslr...?)

last but not least...cahya nak cee wee gak gmbr encik suami ngan encik paan makan oyster....huhuu...
yg ni tambahan...
gambar encik suami main sudoku kat dlm train masa otw nak pegi frankfurt...
jumpa sudoku kat paper 'suwo'...
'aisey baby..mama dah ada pencabar tegar la main sudoku...hhuuhuuu...'


sekian..

Comments

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO