berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, August 8, 2009

Minggu yang penuh dgn termin...

Peringatan : entry ini saaaaannnnggggaaattttt panjang...


Termin bermaksud appointment...

Minggu ni masuk minggu pregnancy yg ke 28....
perut pun dah makin besar...
but...
cahya still not in a good condition...
tido tak betul...tak larat...
n kerap nak pitam...even tgh duduk or baring...

well....dimulakan dengan termin pertama pada 4hb...
termin dgn hebamme @ midwife...
dia datang rumah...

bila cakap tru phone...sounds like org yg serius n garang...
tp bila jumpa depan²....cakap lembut jer...
even dia cakap jerman n cahya tak paham...
gaya dia menerangkan satu² benda penuh lemah lembut..
sesuai la jadi mak bidan...

encik suami ada kat rumah...
so hebamme tak nak cakap english even dia kata dia buleh cakap english...
standard la org sini....proud ngan bahasa depa...
but they do admit yg bahasa depa tuh susah... (hah...tau tak per k...)

so kisahnyer...
hebamme datang...isi² borang...
tanya² pasal pregnancy... bg nasihat gedebuk gedebak...
pastu check cahya...
ukur lilit perut...n check heart beat baby...
:D
hebamme kata 'she is a strong baby...'
Alhamdullillah....baby cahya sgt sehat kondisinya...

lepas check cahya..hebamme check barang² yg cahya n encik suami dah beli...
dia pun cakap la apa yg bagus n tak bagus...
before habis termin...dia bg a list of barang² yg kami kena tambah...
siap dengan brand... kat mana nak beli... kenapa bagus... kenapa kena beli....
cahya rasa cukup lengkap... dia go one by one...
n hebamme kata lepas bersalin...dia akan buat kelas aerobik utk cahya... yeay...

bila hebamme blk... standard la... cahya akan menempek kat tepi encik suami mintak dia cerita balik... tapi...
3jam punya termin....encik suami terangkan dlm masa tak smp 10minit...
tteetttttt....!! :P




termin ke dua...6hb...
'Labor room tour' kat hospital Rüsselsheim...

excited...!
awal² dah siap then tunggu pukul 6ptg..
time smp spital...dah ramai jugak yg tunggu...
perut diorg suma dah besar²....maybe dah dekat nak deliver kot...

gambar tak leh amek...
so tak leh la nak tempek kat sini..
tepat pukul 7ptg...sorang hebamme spital ngan sorang doktor datang panggil org² yg nak buat tour...ada la dlm 20 org kot...
yg pasti....kami dua org la yg paling comel...kekekkee..
yg lain suma tinggi² n besar²....

so skali lagi khidmat encik suami sebagai translator diperlukan...
mula² ada taklimat ringkas la..
pastu buat tour...
satu yg cahya perasan pasal hospital tuh...
tak der lgsg bau ubat...
n tak rasa mcm dok kat hospital pon...

basically...ada few labor rooms...
ada labor room utk bersalin normal... (yg atas katil tuh....)
n bilik terbaru ialah labor room utk bersalin dalam air...
ada mcm hot tub.. siap ngan sabun² n lilin² aroma terapi... n radio...

selain tu...yg mengkagumkan cahya..
ada bilik n katil khas utk ibu yg tgh contraction...
katil tu bentuk bulat n kepala katil tu mcm kerusi...
susah cahya nak cerita... tp mmg katil tu utk time contraction...
siap ada gmbr² contoh apa yg ibu tu buleh buat...
melentang la... tonggek la... menelengkup la...

pastu...ada bilik utk ibu rehat²..
ala² bilik nak buat rawatan spa...
ada kerusi pjg utk baring...n ada sofa utk duduk²...
itu pun dalam satu bilik khas...

erm....then...
hebamme bawak masuk bilik pesakit...single bed n two beds room...
bilik mmg lengkap ngan segala benda la...

lepas tour...sesi tanya²...
so encik suami pun tanya la few soalan yg memusykilkan kami...
n cahya....dok tgk pamplet....flyer...magazine....
walaupun tak paham...n for sure cahya takkan baca...
tp tetap kena amek.... :P
dapat beg free....kekekkekekee..... (ntah apa² la minah ni sorang....)

balik dari spital.... hati rasa gembira... then pegi DM (kedai serbaneka)...
ada barang dlm list yg hebamme bg kena beli kat situ...
tgh² pilih barang....kepala weng²...
duduk kejap.... layan mata tgk baju² comey... :)




termin ke 3...jumaat... 7hb...

cahya sempat la tgk detik 12:34:56 07.08.09.....
few days b4..dpt email pasal masa n tarikh tu...
so saja² la tunggu... lepas ni tak kan ada dah peluang tu...

7hb ada termin 1st utk course ibu mengandung....
pagi tu seingat cahya..cahya bgn dlm keadaan yg biasa...
makan roti n relax² masuk dapur nak masak lunch....
tp...
baru jer masak nasik...n start potong sayur...
dah mula rasa nak blank....
relax jap...duduk...
tak leh blah.....
baring kat ruang tamu...
dah rasa ok sket...
bgn blk...
br smbg potong sayur...
rasa nak blank blk..
huh...baring kat hall blk...
kali ke2 tuh...mmg dah jalan terhuyung hayang...
encik suami tgh mandi...
peluh² sejuk dah kuar dah kat dahi...
mengucap pjg cahya...
nak tarik napas pun susah jer...

encik suami siap mandi... tgk² cahya dah tergolek kat hall...
dia bukakkan kipas.... then gosok² badan cahya...
br la rasa lega sket...

cahya still ada sekelumit semangat nak pegi course tuh...
encik suami panggil teksi...n kami org 1st smp....setengah jam awal...
ada 5couples...

so utk sessi 1st...
mula² taklimat la...sembang²...
encik suami setia ngan buku n pen...
nak tlg salin point² utk cerita blk kat cahya...
rupa²nya hebamme tu buleh cakap english..n dia kata...kelas dia byk praktikal..so cahya akan senang paham... :)

kelas mula pukul 630-800mlm....
cahya kena attend kelas ni everyweek...at least 7x....

hari 1st...
blaja teknik pernafasan...
ibu² baring atas tikar yoga...then bapak² urutkan kaki...
relax jer...
tp cahya rasa panas....tgh² baring tu buleh pulak rasa nak pengsan...
cahya bgtau encik suami...n hebamme suruh cahya duduk sandar kat dinding...
then...lega sket...tak jd nak pengsan...huhuuu...

habih bapak² urut...
turn ibu² pulak urut...
so...bapak² pulak baring...n ibu² pulak urut kaki...
mula² ok...
tp dekat² nak abih...
cahya betul² tak leh nak kontrol...pening n blank tetiba...
cahya terus tolak kaki encik suami n cahya baring...
telinga dah bengang dah..
tgh² dok try kontrol keadaan....cahya rasa nak muntah...
n then...tanpa sempat dikontrol lg...cahya muntah...

terus suma org jd panik 2 minit..

cahya agak tak sedar apa yg jadi...tp tak la pengsan lg...
encik suami mintak nak baringkan cahya atas katil...melelong² cahya jalan....
hebamme n encik suami sibuk uruskan cahya..
cuci muntah...
relaxkan cahya...

nasib baik course dah nak abih time tu...
hebamme urut² kaki cahya...
mmg terasa diawang²an...
dia suggest soh pegi check kat spital...

so lepas suma kawan² blk..encik suami bawak cahya pegi spital...
sebelah tmpt course tu je pon...

kat spital...
cahya nyaris² gak kena admit...
nurse buat CTG n scan....
heart beat baby sgt bagus...
keadaan baby juga bagus..
yg tak bagus....cahya.... teetttt....!!

blood pressure rendah...sgt rendah... :(

lepas buat CTG..scan...n urine test..
doktor kata...cahya jz kurang air sj... n kalau cahya blh janji minum air cukup²... cahya tak yah kena admit wad...

mesti la kena janji kan...??

bila dah abih check² suma... cahya rasa tersangat la letih.... :(
so terus amek teksi... blk rumah...






n skg...cahya rasa dah letih jugak type entry yg maha panjang nih..
dah la...
-end-

2 comments:

rubaizah said...

ciannyer.... .ko kena minum air byk2 ... aku pun jenis x minum air byk ... rasa mls tul minum air tambah2 lak mls nak 'melawat' toilet selalu..

masa aku g antenatal class dulu siap si wife kena cubit ngan hubby masing2 utk create rasa sakit.. masa nak practice push... tp skang aku dah lupa camna nak bernapas time deliver nnt.. ahahha..

cahya said...

rubaizah :
ha ah...skg mmg dok pulun minum air..
tak nak la kena admit ward..
nnt lg tmbh masalah....
mcmn nak makan..mcmn nak cakap...huh...!

better la dok rumah...

masa kat 1st kelas tu..mmg buat aktiviti relax giler...tu yg aku konpius mcmn buleh pitam tuh....huhuuu...