berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, August 24, 2009

Check up setelah 30weeks..

waaahh....dah 30weeks... :)
saya gembira dan bersyukur...

mula² ceewee gambar baby dulu...

soalan first....nmpk tak idung dia yg seketoi mcm idung mama dia..?
kekkekekee.....

pada hari kamis lepas....yakni a day before posa, adalah hari utk bejumpa ngan Dr S. Hintschich...

soalan pertama dari Dr S. Hintschich... 'hows ur ramadhan..?'
ouh...tau jugak minah salleh ni pasal ramadhan...
Dr nasihatkan cahya jgn posa kalau buleh...sebab:
1. tempoh posa time summer 17jam...
2.tahun ni nyer cuaca sgt panas...
3.keadaan cahya yg senang sgt nak pitam...

Dr kata lg..kalau posa time winter, dia akan kata ok...sbb waktu pendek dan sejuk..

actually utk termin kalini...kena pegi awal sebab first time nak buat cardiotocography (CTG)..
apa itu CTG...?
cahya bg gmbr contoh...


kakak cahya kata kalau kat mesia...CTG ni buat time dah nak bersalin..time contraction...
tp kat sini...start 30weeks...dan every termin lepas 30weeks...mmg akan kena buat CTG nih...
kegunaannya ialah utk check heart beat baby...n check contraction...
bila letak benda bulat2 tuh kat perut...dia akan buat bacaan graph...so doktor akan baca result dari situ...
ini kali kedua cahya buat....
first time buat...masa cahya nyaris² kena admit ward dulu...
ingat...? tak ingat..? cari la kat entry lepas²....

before buat CTG.. nurse buat blood pressure test...amek berat...amek darah...n test urine...
result utk suma² tuh...
berat cahya : naik 1.6kg...
berat baby : +-1.5kg..
kedudukan baby : kepala dah turun bawah..
blood pressure : low tp dah naik sket dari haritu...
urine : ok...

cuma result darah sj yg tak tau lg...nak kena call nnt...

kesimpulannya : mama n baby sehat... :D alhamdullillah....

7 comments:

Anonymous said...

CTG or ECG?....benda bulat2 tu ialah electrodes to detect denyut jantung.

Ms J said...

cemtu eh..aku xsuka betul lekat2 benda2 bulat tu kt perut...saket menyucuk..tp xtahulah german nyer camne...kt mesia...aku g private..sgt xselesa alat tu..sampai aku suh nurse bukak psl duk cucuk perut aku....

:cahya schatz: said...

Anonymous : ECG n CTG adalah 2 benda yg mcm sama tp berbeza...pendek crita..
ECG - device utk record heart activity...
CTG - device utk baby nyer heartbeat n contraction masa pregnancy...

Joely : benda tu tak saket..dia bulat leper...ala² letak piring kat perut jer gitu...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nmpk clear hidung baby ..cahya study ker ker keje kt sini or ikut hubby ke sini ??

:cahya schatz: said...

kak diana : cahya ikut suami...
sgt susah nak dapat visa...masa mula² nak dtg sini pon dah kena tunggu 4 bulan..
lepas datang sini wajib amek kelas bahasa sbb depa kat sini kurang guna english...
utk sambung blaja or kerja...cahya kena lulus 2,3 peringkat exam n dapat sijil bahasa...
kesimpulan yg dapat dibuat...cahya dok rumah...belajar jd surirumah... :)

fylla said...

alhamdulillah.. mama n baby sihat.. :) lama xbg komen kt sini.. Salam ramadhan.. so skrg ni xpose la ye liza?

:cahya schatz: said...

dylla : terpaksa tak posa... :(
bab makan tak kesah sgt...mcm buleh tahan...
tp bab minum..mmg kejap2 je dahaga... kejap2 ja dahaga... :(