berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, July 3, 2009

Check up setelah 23weeks..

isi2 penting utk entry ini :
1. nak pitam
2. blood pressure
3. check up
4. susah tido
5. symtom2
6. 'das ist normal'
7. 4D scan
8. survey barang baby
9. isap jari
10. jantina
11. baca yasin
12. makan
~cekgu bahasa melayu slalu suruh tulih dulu idea yg ada bila tgk tajuk..

so..!

dimulakan dengan nak pitam...
last monday...cahya tgh masak kurma daging...
mula2 duduk...potong2 suma benda...
then bgn la tumis2..meneniba rasa pening...
cahya duduk...rasa nak blackout...
terus tuang suma benda dalam periuk then slowkan api..
(jangan tanya apa rasa kurma tuh....)
time tu peluh2 sejuk dah ada kat dahi...
wooo..wooo...jalan nak pi ruang tamu pun dah rasa mcm rumah nak terbalik...
terus baring...badan ketaq2....berpeluh....
rasa sempat gak terblackout kejap...ataupun cahya yg pejam mata...
not sure... :P

takutnya rasa time tuh...
nasib baik encik suami br lepas call kata dah siap nak blk lunch...

cahya sedar jer...bunyi loceng rumah...encik suami dah blk..
time tu dah rasa ok sket...badan dah tak ketaq2...n dah tak peluh...

adakah cahya telah pengsan...?
konpius...
apapun...nasib baik sempat baring..
n nasib baik sempat selamatkan kurma dari kering....
(pengajaran : kalau dah tau nak pengsan...jgn try nak masak jugak...)

isi penting kedua...blood pressure..
cahya rasa lately kerap jugak rasa penin2...
adakah disebabkan blood pressure...?
mungkin jua...

point ke-3,4,5,6,7,9 n 10...
semalam...2nd check up ngan Dr. S. Hintschich..
cahya pon menanya la soalan2 yg dah dikumpul time jalan nak pegi klinik tuh...
jawapan pertama dia...'because now rüsselsheim is hot like kuala lumpur...'
blh mcm tu...? mentang2 la baru balik coti2 mesia...huhuuu....

lately cahya susah nak tido...n kerap rasa letih n penin...
bhgn kiri perut...bawah sket dari pundi kencing pun kerap saket...
jawapan doktor, 'das ist normal'....
n utk symptom2 lain....doktor kata semua tu normal sbb baby membesar... n lagi 2,3 weeks...cahya akan rasa la jari2 kecik or siku or lutut kat kulit perut cahya...
:D


gmbr ni doktor amek time baby tgh isap jari...
sbnrnya...cahya tak tau pun yg baby dlm perut pon dah mula isap ibu jari...
puas hati dapat tgk baby cahya sehat... :)
apa lagi yg cahya nak harap kan...? terus lupa sat saket2 time kat rumah...

nmpk jantung gerak2...nmpk darah kuar masuk kat ginjal...nmpk baby pusing2... :D
alhamdullillah....
sukaaa saaanggaatt...!!

n doktor ada teropong dari angle bontot baby jugak...
nak konpemkan jantina...bukannya apa...
doktor kata agak konpem...baby girl.. :D

encik suami ada terbaca pamplet pasal scan 4D...
scan 4D is a video....n rega dia €96...
tanya doktor...doktor tak sarankan sbb itu tak penting dari segi medical... tp dia tak kata la tak leh buat....
just...nak kena ada kerjasama dari baby...
kalau time2 tu baby malas nak posing...tak cool la kan...?
tp gaya2 mcm encik suami nak buat jer...

isi penting seterusnya...survey barang baby..
skg secara seriusnya...cahya dah kena mula beli barang utk baby...
kang terbersalin awal ke...apa ker...kesian baby tak der barang lgsg...
takkan nak bg pinjam baju modern mum mama kan...??
(huh....riaaakk siioott...ammpooonn..!!)

point kedua akhir...
smlm malam jumaat...
lepas semayang maghrib tatkala lagi 3minit nak masuk waktu isya' n terus semayang isya'..
encik suami dah bersidang kat atas carpet nak baca yasin...
mata cahya dah separa time tuh...isya' skg ni pukul 1148malam...
baby excited....dia punya pusing la dlm perut...
ingat mama nyanyi lagu gazal ke sayang...?
tunggu la kuar nnt...
ngaji ngan papa... baca bismillah pun 18x....hah! baru tau....

~al-Fatihah utk pak njang Bakar...semoga roh beliau berada bersama org2 yg beriman..Amin..

isi penting last..makan
cahya still terpk kenapa baby isap jari since dalam perut...
adakah normal...?
ataupun adakah dia lapar...?
oleh itu...cahya akan makan..makan...dan makan...
ahha...berat cahya dah naik 2kg la since last month....gut!gut!

eh...eh....tertinggai satu point lagi...
time check up...like usual...akan check blood pressure...berat..n urine..
betoi la...blood pressure cahya low...
haruskah makan kailan ikan masin 2 hari skali...? huuuhuuu..

time nak blk..darah cahya kena amek...
n encik suami kena cucuk vaksin...
ada 4 vaksin..tp rupa2nya...skali cucuk jer...jarum pun kecik...


Sekian karangan kali ini...wassalamu..

6 comments:

Ms J said...

liza,

aku pon pernah jadik cam ko tuh...msk tgh masak memasak ler...perut ko kosong agaknyer...so make sure before ko wat keje ape2..isi perut dulu..minum air...nnt xdelah terjadik lagi...:)

FdausAmad said...

Gua nak jemput lu dtg makan kenduri kat blog gua.
Folo baca doa skali pun takpa..

mama said...

mmm..way past my time, tak dapek la den nak nolong..

CikTie said...

Wahai adikku...rupa2nya byk juga keraguan & kehairananmu itu...cuba cal kakakmu ini. nak explain sikit...

ddnz said...

tryla tgk website ni.. bagus jugak utk pengetahuan menyusu badan

memorisusuanku.blogspot.com

CikTie said...

alaaa..mama. sama je macam i tu...takyah risau..