berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, July 9, 2009

Ayat-ayat amalan

maybe ramai yg dah tau ayat² amalan ni sbb blh dapat list ni kat blog² n web²...
tapi cahya nak kongsi jugak...
kan elok berkongsi benda² baek.... (mood beralim² sbb encik suami tgh baca quran...)

Surah² yang digalakkan baca time mengandung ialah...

Al-Fatihah dan 3 Khul
Surah At-Taubah
Surah Yusuf - utk dpt anak yg cantik, sempurna dan soleh
Surah Maryam - utk dpt anak yg soleh, sabar dan taat
Surah Luqman - utk dpt anak yg bijak pandai dan taat
Surah Yassin - utk dapat anak yg berjiwa bersih
Surah Al-Hujraat - utk dpt anak yg baik hati

surah Al-Baqarah, Ayat Kursi (255)
Surah Ali-Imran ayat 8-9 - pohon rahmat
Surah Ali-Imran ayat 38 dan 200 - utk dpt anak yang soleh
Surah Al-A'raf ayat 189
Surah An-Nahl ayat 78 - utk mudahkan bersalin
Surah Al-Anbiya ayat 87 dan 89
Surah Al-Furqan ayat 74 - utk dpt anak yg sejukkan hati dan senangkan ibu bapa
Surah As-Sajdah ayat 7-9 - utk dpt anak yg soleh dan baik
Surah al-Hasyr ayat 21-24

Bagi orang yang ada dgn perempuan yang nak bersalin disunatkan baca ayat-ayat berikut untuk membantu mudahkan bersalin.

Ayat al-Kursiy dalam surah al-Baqarah ayat 255.
Surah al-A'raf ayat 54-55.
Surah al-Falaq dan an-Nas

selain tu...
ibu mengandung digalakkan kerap membaca selawat syifa...


link² yg buleh di kongsi
Mybengkung
Jab mufti kerajaan Brunei
Quran Explorer

3 comments:

Ms J said...

nice listing....aku mmg dh xigt sume2...dulu pon psl refer kt buku ibu mengandung..and that book tinggal di tnh air...leh copy nih...:)...TQ liza~

Jalak Lenteng said...

aha..kebetulan tengok ranc. sehati sejiwa ina naim n suami.dia ade sebut surah yusuf,luqman n maryam gak.

cahya said...

aku dok tunggu semanis kurma episod 19 kat tv9....
mmg cerita pasal baby.... :D

joely..
copy2...mmg utk kawan2 yg mengandung pun...n ada doa2 tu utk anak2 yg dah lahir pun...

kalau tak larat nak baca slalu pun...time dok buat kerja kat laptop...bukak jer quran explorer tu kasi baby dengar... :)