berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, November 28, 2014

Best Ever Roast Chicken Recipe

Assalamualaikum and Hallo

Sumber :
http://cookingpinterestrecipes.com/

Mukadimah :
namanya mmg begitu.. bukan i yg kata best.. tp best la jugak sbb senang, dapur pon tak berkecah...
lately, i mmg masak sempoi² ja... (blame on surat laki mah!)
bila masak dlm oven... automatik.. dapur senang nak kemas and tukang masak tak berbau... (again... blame on surat laki mah)
nak masak pon main campak² ja then masuk dlm oven..
setel.

Bahan² :

  • 8 ketul ayam.. tak kisah part mana...
  • 2 sb kicap*
  • 1 sb brown sugar*
  • 2 sb rice vinegar*
  • 3 sb olive oil*
  • 2 bawang besar - potong 12
  • 2 bawang putih - ketuk tp jgn buang kulit
  • 3 kentang - potong 4
  • 1 carrot - potong rojak / oblique
  • brokolli and cauliflower
  • 2 cili hijau/ merah - potong 4 memanjang
  • Salt and Pepper

Cara² :

  1. Panaskan oven 180-200°c
  2. campur ayam + semua * - gaul n letak sebelah
  3. prepare semua sayur²
  4. campur ayam n sayur - gaul² n tuang dlm bekas yg blh masuk oven/microwave.. sayur letak bawah... ayam letak atas.. bhgn yg berkulit kat belah atas..
  5. Roast dlm 30minit then kuarkan pusing ayam and godek² sayur... roast lg 15-20minit ( depends kat oven and bhgn ayam yg uol guna)
  6. Bila dah masak.. tabur fresh petersilie

Nota kaki : 
bahan² tu i tambah n ubah.. kalau nak resepi asal blh cari kat web atas tu...

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, November 18, 2014

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Assalamualaikum and Hallo

ini second part of birthday missLR...
tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam²..
huh. bad parents -.-

so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami..
and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...)
:D

tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas...
yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai...
i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan)
deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap..
lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia..
ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann...

kami buat majlis petang, lepas lunch...
salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh bawak finger food n simple menu ja...
time nyanyi lagu birthday.. missLR dah start blushing²... tp seronok la dia ada kawan²... cumanya kawan baik dia, miss MM i tak dpt contact... if not, mesti lagi missLR happy...
missLR tak makan pon muffin coklat tu... dia pulun makan nugget ja... tp si kecik comey kat sebelah missLR tu suka sgt kek.. suka tgk dia makan kek.. beriya..
happy girl.. :) time ni dok melentey kat padang bola sbb sokong adik yannis main bola... huhuuu..
gmbr kanan tu, anak cekgu piano missLR.. miss jes.. (anak baru i..hehheee)
kiri : anak² kawan baru i..
anak lelaki dia masuk tadika missLR.. awal² tu, blk ja KiGa, nama jamal je la dok dgr... missLR kata 'liya suka la kawan ngan jamal.. liya cakap apa² pon dia faham... cakap english ke.. jermen ke... cakap malaysia pon dia tau maa...'
family ni indonesia+pakistan.. so kat rumah diorg cakap english...
missLR excited sgt la dapat kawan yg blh paham dia cakap.. huhuu..
skg ni, anak yg kecik pon masuk tadika missLR jgk..

kanan : mr Lim n lukas... itu officemate encik suami... and wife dia kawan baik i since kami kat sekolah bahasa...
kat meja blkg, yg rambut panjang tu la cikgu piano missLR...
miss sara n missLR... :)


missLR happy sangat²...
next year maybe dah boleh invite kawan² tadika dia pulak... ataupon plg² pon plan awal² utk ajak kawan² rapat dia...
seronok buat kat indoor hall tu.. budak² ada byk benda nak main...tak la boring.. mak bapak pon blh bersembang dgn tenang...
si missLR ni, asal masuk ja indoor playground ni.. dia mmg terus buat hal sendiri...
awal² ja i kena panjat n melompat dgn dia... 2nd time pegi situ... dia dah tau apa nak main... terus lesap... so i blh bersembang dgn tenang...
kerap lupa nak ambek gmbr bertiga.. maka tahun ni, nak jgk² ambek gmbr... hihihii... so, just before blk... kami ambek gmbr bertiga dulu... 
ni gmbr selingan... hahahhaa... sementara tunggu encik suami anta member kami ke stesyen keretapi... brg² dah kemas semua... then kita selfie sedas....

blk ja rumah, missLR dah tak sabar² dah nak bukak hadiah...
ni sebahagian hadiah missLR.. murah rezeki dia...
terima kasih la utk semua doa, ucapan n hadiah...
last but not least, belanja gmbr birthday girl sekepeng...
semoga liya raihany jadi terus anak yg baik...
terima kasih utk semua kenangan indah yg liya raihany bg utk mama n papa...
kami sayang liya raihany nine zero zero zero.... tp zero pon ada nine zero zero zero... hihihii...


skg kita count down birthday mama missLR pulak... tik tok tik tok...

Friday, November 14, 2014

missLR is 5!

Assalamualaikum and Hallo

masha Allah... cepatnya masa berjalan...
tup² missLR dah 5 tahun...
tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha...
-.-

skg jadual missLR penuh smp ke petang..
nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas...
missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes..
on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :)
cake missLR...
dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak..
end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih!

deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy..

tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak..
kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 org... mcmn nak potong kek bulat tu jd 27...
i dah terpikir nak pegi beli cake lain dah.. tp cikgu dia kata confirm cukup..
missLR ngan bestfriend dia, miss MM... :)
bestfriend dia lg sorang, missMA tak dtg sekolah..
cikgu dia buatkan crown utk birthday girl.. tahun lepas theme princess.. tahun ni pon sama... org lain variety la jgk.. ada hello kitty.. ada bear.. ada fairy.. ada butterfly... tp si missLR pusing2 nak princess.. pastu princess lg.. huh..

gmbr atas ni masa diorg nyanyi lagu happy birthday.. ada 3 lagu diorg nyanyi.. missLR pulak dok blushing²... cikgu wish birthday pon, missLR sengih² ja tak cakap apa...
nasib i dok jauh.. if not, mmg kena kutey dah...
rainbow cake... :)
again, topping n filling i bantai guna icing biasa saja... huuhuu..
2thn lepas salah susun kaler... tahun ni pulak takdak kaler merah... pink pon boooleeehhh laaaa.....
i n encik suami duduk sama² ngan budak² tu.. comey ja...
ada yg nak kek kecik.. ada yg nak kek potong besar... ada yg nak bawak blk rumah.. ada yg makan smp 3 potong.. comey..

lepas makan, cikgu bawak budak² main game kat turnenhalle...
kagum dgn budak² sini...
cikgu bawak yg kecik² masuk hall.. budak² yg 6tahun kemas meja n tolak troli ke dapur... siap asingkan leftover cake masuk dustbin.. susun pinggan, forks n cups...
kat turnenhalle... missLR ngan bestfriend n kawan se group dia..
bila semua dah masuk hall.. i n encik suami blk rumah...
kul 1tgh hari, jemput missLR n tanya dia nak makan kat mana...
her answer is always 'kedai chef' :)
kedai spagetti n steak halal kat kampong sebelah...
lepas makan, kami pegi ambek gmbr passport missLR...
alang² takde org, kami buat photoshoot missLR skali...
dah alang² pakai baju cantik.. ok la terus buat photoshoot...
tahun² lepas, i akan upah sorang junior kat sini lukis gmbr missLR.. tp tahun ni budak tu dah blk msia for good.. so kita belanja missLR photoshoot seround..

mula² part senyum.. cun la...
pastu photog tu suruh gelak² seronok... missLR punya la berlakon gelak..
jadik mcm 'hek.hek.hek' 'ha.ha.ha'
-.-
nak tergelak tgk missLR berlakon gelak... last², kami kat sebelah gelak lg kuat...

result gmbr cantik jgak... :)
prop kain putih n belon 5-6 ketoi ja... tp harga bukan main lg.. huhuu...



kami cuci 6 keping ja dari few gmbr yg photog tu ambek..

nnt nak cuci lg utk family kat malaysia...