berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, July 13, 2016

Kewujudan Layth Raheel

Assalamualaikum and Hallo

AllahuAkhbar.. 9hb lepas mrLR dah 2bulan.. 
Cepatnya masa berjalan.. Mcm2 kejadian.. Mcm2 perasaan.. Mcm2 teladan n ujian dah rasa..

Kita throwback balik awai2 kewujudan mrLR.. 
1st scan was in September 2015.
before i tau i pregnant (mcm i cerita kat entry ni..) i tersangat la moody...
and before that (sepanjang 6 tahun lebih ) tak pernah pon putus² doa and usaha utk nak dapat next baby...
tp Allah perancang terbaek... :D

setiap kali termin ngan doktor.. encik suami akan ikut.. and bila baby dah besar skit, kami bawak missLR jugak...
kakak sgt la excited :)
bila baby masuk bulan ke4 kami fly blk malaya... 
last termin before blk malaya was 2days before kami fly... 
tetiba doctor cakap, 'look! he is waving at us!' (gambar tgh-kanan)
i was like, what?? he?
terus dia ambek gmbr atas-kanan.
tanpa was² lagi... it is a boy! mashaALLAH!
missLR terus jerit.. 'ich hab gesagt, das ist mein kleiner bruder.. aber mama glaubt mir nicht!'
(saya dah cakap itu adik lelaki saya tapi mama tak percaya)
doctor gelak² ja... and dia kata selalunya instinct kakak/abg tu betoi..

blk bulan doblas ritu, kami naik emirates and 1st time blk mesia kena transit.. since 2014, MAS dah tak masuk frankfurt... and since may2015 direct flight lufhansa pon dah tak dak...
service emirates sgt ok.. especially utk kids mcm missLR.. dia enjoy..
tp utk i hazab.sakit pinggang ya amat!
blk mesia, apa pon tak leh makan.. semua muntah... 

ouh.satu yg sama : both pregnancy i tak leh makan ayam... huhuu... 
pengalaman pregnant mrLR sangat lain compare to pregnant kat missLR...
uol bayangkan la.. earlier, dah la moody teruk... pastu bila dah masuk 1st trimester smp bulan ke7.. i still muntah.. berat badan konpem² la turun... other than that asyik nak pitam... masa missLR dulu pon asyik nak pitam..
cumanya masa mrLR lebih mencabar sbb i asyik naik turun tangga tingkat 3 sehari at least 4x... max is  12x... pffftttt...
tu tak kira lagi sakit pinggang.. sakit badan and also sakit hati (-.-)
Ini gambar a week before mrLR kuaq tgk dunia yg fana ini...
encik suami n missLR kuar pegi kedai.. and i am kinda tak larat nak pengsan so stay dlm keta and reply wassap n selfie.. huhuuuu
ini kami di hari kejadian... huhuu...
koi 530 pg terjaga sbb rasa basah. pi toilet and check, tak dak darah or anything. tp ada air yg continuous kuar.so terus call my fren, kak eja. tp dia tak jawab.pastu call my sister and tanya pasai air ketuban. masa missLR dulu, kuar darah. air ketuban tak pecah smp masuk labor room, bidan yg pecahkan.
bila dah konpem tu air ketuban terus kejut encik suami. kebetulan encik suami tak sehat time tu. dia pon mmg plan nak amek MC. dalam blur², encik suami bangun and siap².i kejutkan missLR and call kawan indonesia i utk hantar missLR kat rumah dia.
beg mmg i dah siap² 2 bags. satu beg spital i.. satu beg utk missLR.
koi 6am, kami anta missLR ke rumah mbak dwi. time tu, i buleh jalan elok ja lagi.. tak rasa sakit pon.
sampai hospital, daftar and terus buat CTG. bidan check² air ketuban tak betul² kuar lagi.. dia cucuk² skali spllassshhh! basah smp lantai..bukaan time tu baru few cm.
so i rilek² ja jalan ke hulu ke hilir ngan encik suami.
kul 8am, dapat bilik tp share bilik ngan orang. dlm tgh hari gitu org tu check out and otomatik bilik tu jadi family room tp encik suami ja blh stay. missLR tak leh.
waktu missLR, last food was laksa tokcik...
time adik.. makan kentang ngan coleslaw uoollsss...

memandangkan takdak any contraction yg hebat terjadi.. maka i relax² saja kat bilik.. i tak ingat apa encik suami time ni.. yang pasti missLR seharian smp ke malam dok rumah mbak dwi.
kul 4 petang, i buat 2nd CTG. baru ada contraction skit².. still tak sakit sgt lagi.. sampai kat labor room, tengok² bidan yg sama yg sambut missLR tgh duty..
bukaan baru dlm 4cm kot time tu.. so dia soh jalan² lagi.. and dia tanya nak bersalin cara apa... biasa ka.. dlm air ka.. kuak lentang ka kuak kupu² ka bla bla blaa....

koi 5ptg, contraction dah makin kuat. sgt² sakit..
masa missLR dulu tak rasa sgt sbb air ketuban pecah, baby terus kuar..
kalini sbb air ketuban dah pecah dulu.. baru merasa contraction lama dan sakit ya amat.
kami pegi labor room blk and bidan kata bukaan tak cukup 10cm lagi.. so kena kuar jalan lagi.. time tu i dah sakit dah.. bidan tu slumber ja cakap.. 'nak anak kan? so kena la rasa sakit..'
eewwaaahhhh...... i panddaaannngggg je muka bidan tu (smbl kecikkan mata)
kami patah blk ke bilik.. tp i memang tak leh nak tahan dah time tu.. jalan skit, stop.. jalan skit, stop. sepanjang jalan dok mengerang.
sampai ja bilik, i try duduk pon tak leh dah. baring dan terus rasa mcm nak terberanak.huhuu.. encik suami call nurse and terus sorong katil masuk labor room.. tak leh nak jalan dah.
smp labor room.bidan tu mcm senyum². dia soh dtg blk lepas sejam..tp i pegi tak smp 10menet dah dtg blk labor room.
dlm bilik labor tu, bidan and sorang doktor. tu saja.
masa missLR ramai.. 5 org kot.
bidan tu buat CTG lg skali and dok pesan kat i jangan teran. heelloo..! baby dah kuaq sgt dah.. mcmn nak tahan.
lepas doctor ready. dia sembang² skit bagi i cool down and soh i teran.
lepas 4-5kali teran. terus baby kuaq. Alhamdullillah.
kul 1831 mrLR lahir.
check segala segi dan sudut. Alhamdullillah.. semua sempurna sifat.
suara pon buleh tahan weey... kuaq ja terus ROARRIIINNNGGGG... nama pon anak singa kan.... :)
cop kaki anak singa comey..
ni la bidan yg sama ngan masa i lahirkan missLR.. maintain ja dia.. i tunjuk gmbr dia 7 tahun lepas.. dia senyum lebaq...
masa missLR dulu tak dak cop² kaki nih... 
masya Allah.. penantian yg lama berbaloi²... meleleh air mata i smbl susukan si mrLR for the first time..
kalini pon i kena jahit jugak.. tp bukan sbb terkoyak.. cuma sbb ada luka skit.. jahit pon tak byk..
lepas baby dah siap²... kami pindah ke bilik sebelah labor room.. kena stay kat situ 2jam and doctor nak check baby n i skali lagi...
kat situ, i susukan mrLR.. mashaAllah! baby terus pandai isap and susu pon terus ada.
masa missLR dulu, hari ketiga baru susu ada. tu pon dia terkulat² nak isap.huhuu..
lepas 2jam, kami ditolak ke bilik balik..
segala puji²an dan kasih syg pada Allah.. Dia perancang terbaik.
tak sangka dapat pegang baby sendiri utk kali kedua... :')

mrLR ada demam kuning tp tak teruk.
doktor cuma kata nak buat futher check up sebab dia kecik. 2.7kg.
tp i kata, itu normal sbb kami dari asia and both of us pon kecik comey. doktor nak check jugak. dia kata berjaga² adalah lebih baik...
fine.
tp bila depa asyik dok cucuk tangan kecik mrLR ambek darah.. i tak bagi dah la.
masuk mlm kedua. doktor kata kena tahan baby sbb dalam darah ada infection.
-.-

sepatutnya hari ke3 dah buleh kuar wad.. tp doktor kuarkan i saja.. and i kena check in blk as penjaga baby...
baby and i stay kat spital smp hari ke6.. baby kena always duduk kat klinik budak sbb depa nak check.. bila time susu n tukar pampers, nurse akan panggil i..
siikkiiiiitttttt lagi dari LIZA nak jd LIZArd i dok dlm bilik..
encik suami blk tido kat rumah ngan missLR.. kesian missLR byk mlm gak dok menumpang kasih org... (sebenarnya dia happy ja.. semua org pon happy ja tulong jaga dia.. siap berebut lg.. huhuuuu)
hari last iaitu ahad, patutnya baby dah buleh kuar.. skali doktor buat lawak kata kena stay lagi sehari... maka mengamuk lah encik suami kat wad baby tuh...
tak lama lepas tu, tetiba ja doktor mai kata 'ouh.. sorry.. salah nama baby... baby u blh kuar satgi..'

ntah hapa² ntah. kalau salah bg ubat mcmn?? buleh pulak salah² nama baby.
tp mmg nama baby depa tulis salah pon. kat kad tulis nama encik suami.
tp sbb tulisan tangan mohd jadi mohel... buleh bayangkan tak..?
sepjg 6hari kat wad.. depa dok panggey mrLR ngan nama 'mohel'. and tiap² kali tu jugak i betulkan...
pfft.

hari ahad, umur mrLR 6 hari.. kami berjaya kuar dari spital... 
hari ke7... kami buat kenduri doa selamat... umum nama and cukur rambut..





mama sayang LRs

Thursday, June 30, 2016

U3 mrLR and termin frauenartz

Assalamualaikum and Hallo

cepatnya masa begerak...
i still antara blur² ngan tak pecaya i dah ada anak 2...
mashaAllah.. tu la.. Allah dah plan terbaik dah kan.. waktu i nak sesangat anak dulu, rasa down bila buat pregnancy test asyik negative ja... and bila dah FULLY redha.. Allah bagi seketoi 'anak singa' comey.. :)
ni mrLR punya kinderpass.. tiap kali check up kena la bawak buku ni and also dia punya buku vaksin...
masa missLR dulu... ada hebamme (bidan).. so blh check berat almost every 2-3 days..
mrLR tak dak hebamme sbb hebamme sakit on the day mrLR lahir and MC sebulan... huhuu.. so otomatik, encik suami n i la jadi hebamme... huahhaha...

23hb haritu termin U3 mrLR.
cer teka.. berapa berat mr LR..?
masa lahir is 2705g...
berat mrLR dah 4504g!
pecaya ka dak... pecaya ka dak...sila percaya..!
patutla lenguh tangan i mendukung... huhuu.. i tak sangka dia naik byk sgt..
kalau baca balik entry U3 kakak, doktor kata dlm sebulan baby patut naik berat 500g...
si mrLR naik smp 1.8kg!!
syabbas betta syaabbbasss!!

check up kalini 1st time kat klinik kanak²..
antara benda yg dia check is penglihatan, pendengaran, physical movement and few other things... mrLR bukak mata bulat.. tp tak nangis.. smp la doktor scan tulang pinggul br mrLR merengek..

benda yg doktor dah check
mata - ok..bukak besar and tgk merata
telinga - ok.. bersih
tangan - random bergerak.. bila pegang tangan and tarik.. dia genggam kuat and control leher utk angkat badan
kaki - doktor letak tangan bawah ketiak.. mrLR otomatik langkah mcm berjalan
perut - ok. tak dak angin. berak pon ok..
jantung - ada bunyi. kes sama mcm missLR. dah refer ke kardiologie
dada - nipple keras skit tp tu sbb hormon i.. jd mcm tu sbb mrLR fully BF setakat ni..

benda yg doktor akan check lagi utk next termin is
mata - patutnya dia ikut cahaya lampu and tgk lama tp mrLR tgk sat saja.. pastu cari mama.. :P
kepala - leper sebelah sbb dia suka mengiring kiri.. rambut lebat tp 'makan bantal'.. obvious sgt.. huhuu...
kaki - kangkangan dia tak sama besar kiri and kanan
pusat - tak tenggelam
bontot - ada tanda² hitam mcm lebam

tp semua benda tu just saja nak check futher ja la.. tak dak yg bahaya or pelik or sakit pon...
rilek.. :)
mcm kakak jgk... senang jaga... Alhamdullillah..
petang.. mrLR teman mama pegi check up mama pulak... :)
nurse² kat situ dok geram tgk rambut dia byk and hitam.. dah la bolat!

Alhamdullillah... check up i pon semua ok... rahim pon dah kecut... jahitan pon dah kering.. semua dah kembali normal (melainkan perot yg menggeleber)
ouh. berat i 53kg skg... i terkejut. nurse kagum.
berat masa 1st check up bila tau kata pregnant is 55kg.. huhahahhaa...
doktor tanya 'was passiert mit dir frau che hassan.. du bist dunn'
(apa dah jd ngan awak... awak kurus)
i jawab, baby sedut semua vitamin i... huahhahahhaa


next termin, mrLR kena ambek vaksin.. cucuk drumstick.

Monday, June 27, 2016

konsert 1st missLR

Assalamualaikum and Hallo

Aktiviti missLR skg makin penuh.. so far dia happy and active.. semua benda tu dia yg nak buat dan bukan paksaan sama skali... :)

so.
hari ahad 2 minggu lepas, sekolah muzik missLR buat konsert sempena 20 tahun.. actually tiap² tahun pon dia buat konsert nih.. cikgu missLR nak missLR perform tahun lepas tp sbb dia muda sgt.. so, postpone tahun ni..
sebenarnya sekolah muzik ni ambek student mula dari 7 tahun.. missLR kira speciall case sbb start umur 5, dia dah belajar piano dengan kawan indonesia kami.. but just for few months sbb member tu pregnant and rumah dia actually agak jauh dari rumah kami...
early last year, i daftar missLR masuk kelas piano kat sekolah muzik raunheim.. dekat ngan rumah.. mula² cikgu tu mcm tak mau accept, tp lepas try 2x.. dia suka missLR and nak give a try ambek student muda..

apa yg uol perasan kat list nama performer tu?
nmpk tak nama mama ngan papa yg wujud kat situ...? huhuuu...
mmg kerap depa konpius nama i ngan nama missLR.. but its ok...
'sebab kita besfwen kan ma..?'
opening... pengetua sekolah bg speech sempena sekolah 20tahun..
ini hall rathaus sebenarnya... kalau ada acara apa² skg, depa buat kat sini or foyer rathaus..
excited!
1st month i berpantang, encik suami yg bawak missLR ke semua kelas² dia..
encik suami tak perasan yg cikgu missLR ada bagitau pasai konsert tu.. tp i perasan kat rumah, missLR asyik² main 2 lagu yg sama... dia kata cikgu dia suruh ingat note lagu tu...
a week before concert, i bawak missLR pi kelas piano dia and cikgu dia tanya i buleh join tak concert tu sbb i ada baby...
time tu baru i tau missLR akan perform... :)
missLR main 2 lagu..
i ambek video smbl dukung mrLR.. sbb tu senget and jauh...
apa² pon... missLR hat sehr gut gemacht!
cikgu missLR kata missLR nervous... selalunya missLR main piano siap goyang² badan... tp kalini dia main dgn badan statik... muka pon serious saja... it was a good experience for missLR.. 
again. dia dah buat yg terbaik... mama bangga ngan anak mama :)

bukti.. adik mencemar duli (pantang) sbb nak tgk kakak perform...
punya la bising dlm hall tu.. dengan bunyi piano.. gitar.. drum... org tepuk tangan bagai... mrLR buleh slumber tido... dia ada la terkejut² skit.. but then, sambung tido blk... :)
gmbr kecik kanan tu... kawan² missLR.. atas, is sora.. kawan kindergarten missLR.. and bwh, is zubia., anak kawan baik i kat sini...
ini player violin ngan cello...
masa org main guitar n drums.. i kat blkg dewan... so tak ambek gmbr sbb i ambek gmbr pon ngan phone saja...
tgk la missLR n the gang kat row depan tu...
mentang² la dia 2nd performer... lepas tu, slumber blh terus melepak atas lantai betul² depan stage tu...
kawan baik missLR, missMM pon datang ngan mak dia tgk missLR perform... happy la sesgt si missLR..
tokchik pon mai tgk concert dah alang² boring dok sorang kat rumah... :)
besfwen..
missMM tunggu dari mula smp habis concert... :)
kalau tgk video and animated pic kat atas, bila missLR abis perform.. dia tunduk, tunjuk and nak pegi ke side kanan dia... sbbnya, missMM ada situ...
cess.. bukannya nak pikir dtg kat mama papa dulu... sabo ja la...

habis concert, kami sembang² sat ngan org² kat situ.. pastu balik sbb dah start hujan rintik²...

balik ja concert... missLR sambung layan adik... ♥♥♥♥♥♥