berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, April 22, 2015

throwback 1 - snow

Assalamualaikum and Hallo

naaaak jugek throwback2 kan... hihhiii..

like always... missLR dok tunggu² snow... bila dah bulan doblas, tp snow tak turun².. maka tak dak tempat lain yg kami tuju melainkan wolfsburg..
tahun lepas, kampong kami dok panas elok ja lg.. kat wolfsburg -18°c..
tahun ni tak la sesejuk tahun lepas.. tp tetap below 5°c kalau tak salah...
bespren.
middle dec, kami ke wolfsburg sempena anniversary... actually tak plan tp kebetulan puan wawa buat besday party dia.. maka, zasss! tup² dah smp wolfsburg... huhuuu...
ni kat autocity... kat sini slalu ada mcm² activity..
minggu yg kami kat sana.. depa buat tempat main snow... tp bukan snow betul² la.. itu snow jadian...
besar gak kawasan tempat main tu... tepi² tempat snow nih.. ada stall² christmas market... and semua mainan free...
selain kawasan lapang utk budak² korek² snow.. ada mcm² activity lain jgk...
kalau tgk betul² gmbr atas... belah kiri, ada satu pipe mcm shower.. kat situ tmpt kuar snow/ice... ada bakul kat situ.. budak² blh ambek n buat igloo or what ever depa nak buat...
pastu depa ada bg scoop jgk utk budak² sodok² snow kat ketul ice besar tuh...ada tmpt utk main bola... tmpt yg ada tangga tu... tmpt utk main sledge... the other side pon ada mainan lain jgk..
time ni, si missLR dok ajar haziq buat snowball.. yg jadik mangsa.. makpak depa yg dok tepi² tuh... huhuuu

akhir bulan doblas... br snow kat tempat kami... Alhamdullillah...
missLR paling syoq... :)
hari first snow, i pon suka.. semua putih bersih ja....
ptg skit, ochik ajak missLR kuar... tp dia tak mau main... saja ja dia buat perangai..
kami kuar shopping, missLR kuar ngan ochik n odee... elok kami smp kedai... ochik call kata missLR cari mama..dia tak mau main... huh.
lepas shopping yg penting²... terus i blk... tgk missLR dok main kat playground...
heh.
bila tanya kenapa tak main ngan ochik n odee.. dia kata sbb dia tak boleh main.. ramai org...
kebetulan kawan i and anak² dia br kuar cari tempat nak main sledge...
bila depa smp ja.. terus missLR nak main... br ada geng agaknya...
si comey ni nama dia sarah... anak mix indonesian+pakistan.. dia pon pegi same kiGa ngan missLR... abg dia sama umur missLR...
tgk sarah pon berani main sledge, br missLR mintak nak try... tu pon tmpt yg rendah.... so ok la.. lgpon, dia tak pernah main snow... dah 2thn kampong kami tak snow... huhuuu...

esoknya tu.. i bawak missLR kuar main snow pulak...
semua org bulat.. sehat dan bahagia... huahhahahhaa....
mula² kami tarik ja missLR... bila ada tmpt yg buleh main sledge.. i tolak ja missLR.. lama² dia dah berani...
main sledge ngan encik papa... lepas 2,3x.. dia mintak nak turun sorang... bila dah berani.. kami pegi tmpt a day before...
dia nak buat snow angel.. siap suruh i baling dia.. so that angel tu jd cantek... hish.. tak kuasa mama nak layan...
last² dia pi buat sorang²... hahahhahaa...
snow dah nipis sbb semua org dah pulun main a day before tuh...
tp kami layankan jugak sbb tak tau bila pulak snow nak turun... mula² ja blur.. pastu dah tak leh nak berenti....

bunyi kuat tu bunyi train sebenarnya... hahahaa... kebetulan train lalu... terasa macam ada sound effects kan bila missLR main sledge... seiring ja bunyi dia... huhuu
missLR siap jerit... 'achtung! vorsicht!'
habis semua budak² lain bg jalan... hihiiii..
bila dah smp bawah... terkodek² pulak usung sledge tu naik atas blk...
few times gak la dia naik turun naik turun... :))
last but not least... belanja satu gmbr winter utk uolz... :D

Tuesday, April 14, 2015

tup tup dah april...... uhuk...uhuk..

Assalamualaikum and Hallo

last entry was on 22 january.... wooot! woot! wooott!!

kalini i cerita summary dulu eh... lain kali (hopefully bukan bulan doblas) i cerita la pepanjang.. insya Allah...

1. snow
end of january, br kampong kami ada snow... 1st day snow,ocik ngan odee bawak missLR kuar dating.. tp lepas tu ochik kata ochik tak nak bawak dah.. semua org excited nak main snow tp missLR berdiri tgk saja.. sebabnya, ochik kata missLR ni teliti sgt.. dia tak suka org berebut² and kotor... huhuu...
esoknya tu, i bawak missLR kuar main snow.. ajak dia bergelumang..
aksi ini dilakukan dengan rela hati.. tanpa paksaan..
so i konpius 4 saat tang mana yg dia pembersih sgt... ni konpem kes mengada nih...

2. museum dino
i wish i blh cerita pasai museum ni secepat mungkin..
agak menarik utk bawak anak²... tapi semua dlm jermen... even tour pon dlm jermen...
museum ni kat frankfurt... dlm tu ada byk gak tulang² dino yg depa tulis kata tulang ori... and also.. ada byk jenis binatang dr sekecik² smp sebesar² yg depa awet..
cool weeeyyy....

3. cousin's visit
akhir bulan january... ada cousin encik suami datang visit kami ngan kawan dia.. dia on-off ja kat rumah kami.. other than that dia pusing² jermen n negara tepi² jermen...
macam biasa la kan... i akan jadi pemandu pelancong yg tak diiktiraf...

selebet tp konfiden tinggi... huhahahhahaa...

4. fasching 2015
a few week before cousin kami dtg, kami decide utk blk malaya sbb MIL tak sehat..
bila cakap ja kat cikgu dia... terus cekgu missLR menjerit....
neeeiinnnnn!!!
mula² dia tak bg travel ngan flight.. masa tu br lepas kes air asia...
pastu i kata, thats the only way utk kami blk malaya...
then dia jerit nneeeeiiinnn! lg sekali... dia kata, jgn naik MAS...
i kata, kami dah beli tiket.. n kami nak ada kat msia as soon as possible...
then dia dok terjerit² tak bg missLR blk ..
terkena pulak tarikh kami nak blk tu time birthday dia n missMM (besfren missLR)

explain punya explain... then dia kata ok la.. tp missLR kena join fasching, a day before kami blk malaya tuh...
so. ini custome missLR tahun 2015...
dia nak jd elsa... tp i kata mesti ramai budak yg jd elsa.. i nak dia jd princess yg special...
mmg betul apa i cakap... i rasa most of budak pmpn semua jd elsa... ada few jd anna..
missLR jd tumpuan sbb dia mmg lain dari yg lain... cekgu² pon rupanya ramai tak kenal cheongsam... huuhuu.. suka la missLR, semua nak ambek gmbr ngan dia... kepala pon keras ja sbb i letak manik² kat dahi tu... huhuuu..

5. termin U9
blk dari tadika.. siap² pegi jumpa pakar budak pulak.. missLR ada termin last U9..
kat jermen, mmg ada check-up² ikut tempoh yg ditetapkan...
utk yg last nih, depa check lebih kurang mcm U8... ada check kecerdasan... check pendengaran.. penglihatan... IQ.. n few other things..
nnt i cerita details..

6. blk malaya
13 feb. kami fly blk malaya... last minute. tp Alhamdullillah... dpt tiket murah...
kami turun klia.. then terus ke shah alam...
bahagi² barang customer segala.. then tido...
lepas maghrib, bila dah segar (sbb jermen dah waktu siang) baru kami drive blk penang...

6.1 : jejak kasih
setelah 2thn setgh, at last i dapat gak jumpa adik laki i... fuuhh...
last jumpa time dia kawen... pastu asyik selisih celah awan ja...dia kat melbourne skg.. anak dia pon nak masuk 2 dah... huhuu...
yg syoqnya si orked (anak dia) mula² sengih ja tgk i pastu.. bila dah belek² skit.. terus dia lari.. muka i ngan my bro mmg almost sama.. tinggai lg, i gegirl.. dia boboy...
tp lama² orked ngan makcik dah buleh geng... :)
ngan kakak missLR lg la geng... buat apa pon mesti nak bersentuh kakak.. ;)

6.2 : sakitnya tuh di sini...
kami blk malaya sbb MIL sakit.. tp punya la jadik cerita... a day after kami smp penang tu... my mom jatuh... n patah tangan... -.-
time kami smp penang kul 4 pg tu, bonda dah cakap, dia nak pi ngaji... so kami pon ok ja sbb masing² jetlag.. dlm kul 10 pg cemtu, bonda blk dr mengaji.. tangan dah terkulai...
bonda ajak pegi urut.. so i bawak... org urut tu kata tak dak apa..
so blk tu.. bonda continue urut² ngan minyak..
tgh hari skit.. i n family blk rumah MIL... adik i msg kata dia bwk bonda pegi klinik sbb tangan bonda bengkak teruk n hitam...
masuk ja bilik doc, doc kata ' ni patah ni maktok...'
terus adik i ambek i then kami pegi hospital.. bila scan... 2 tmpt patah... pergelangan tangan and also jari kelinking...
so simen.

dipendekkan cerita... blk 3weeks haritu... i jaga bonda.. encik suami jaga mak...
mlm i di rumah bonda... siang i bawak missLR ke rumah mak...
nasib baik rumah dekat.. huhuhu....

6.3 : phone kaput
kami duduk berasing sepjg cuti kalini... once in a while, i ajak jgk encik suami keluar bertiga... kesian jgk kat missLR... ada 1 weekend tu, i plan bawak missLR ke karnival SP... lebih kurang mcm sunway lagoon la tempat tu...
missLR suka la.. i ajak family cousin i n kakak i skali... so ramai yg blh main ngan missLR...
before this, i guna phone sony xperia... dah byk kali bawak masuk air.. terbenam dlm snow.. bermandi hujan.. bawak masuk pool... xperia mmg phone yg water proof... tp disebabkan dah byk kali kena/masuk air, dia rilek ja... so i tak terpikir nak tau brapa lama max masa dia blh duduk dlm air...
kami dok la syoq ambek gmbr dlm air.. lepas 2 jam.. dia menghembuskan nafasnya yg terakhir... huhuhuuu...
gelabah gua weeyyyy... hadiah besday tuuuu....
skali mmg jahanam... so, tinggai repair kat msia..
dunia ku rasakan sunyi seketika tanpa bunyi msg dan wassap... hhuahuauhahaua...
so. i guna phone lama..
blk sini, cari phone sementara... i beli tab 4 7"
haaaaa..... besaq muka missLR... br clear cakap!

6.4 : beg 1 vs 13
i bukan gila bag... tp i gilakan seni... ceeeyyyy...
blk haritu, i ada bawak blk few barang customer...
ada sorang customer nih, junior i kat UM dulu...
masa dok deal ngan dia pasai beg... skali tertau dia pon jual handmade bag dari batik... hooomaaaiiiigaadd... i laaaaaiiikkkkk...
so pilih2 punya pilih... kami buat sistem barter... dia dapat satu beg... dengan harga yg sama..i dpt 13 beg!! hahahhahaa....

7. welcoming alia ryana
patutnya a week after kami blk jermen, kawan baik i nak datang ambek parents dia... tup² baby kuar awal... :)
i excited!
kebetulan, weekend tu encik suami dapat kereta dari opel.. opel offer utk semua worker dia, sewa kereta opel.. depa kena letak nama dlm waiting list n tulis kereta apa yg depa nak... sewa kereta tu depa kira harga kereta bahagi 30 hari.. lebih kurang cemtu la sewa dia... so, akan dpt sgt murah.. dlm €10-€30 cemtu ja utk sehari.. depends pada jenis kereta... minyak full n free.. :)
haritu, kami dpt mokka... encik suami nak try SUV... tp ternyata tak semua SUV best... huhuuu...
to wolfsburg we go!
bestnya dpt bau baby fresh...
ni pon akan jd besfwen kakak missLR mcm kakak besfwen ngan abg haziq.. :)

8. rombongan cik kiah
akhir bulan march... kami terima tetamu dr msia...
rombongan cik kiah!
tiga dari depa makcik sedara encik suami...
depa semua havoc n rock!
dlm 10 hari, rombongan cik kiah cover 8 countries keliling europe....
depa return ke rumah kami on 7th april (besday encik suami).. seharian bejalan kat frankfurt pulak...
they really enjoy their eurotrip...
hopefully next time blh bawak parents kami pulak.. :)

9.  tesa rahena and metzingen
awai bulan haritu, ada cuti 4 hari straight...
kami mmg takdak plan utk jalan jauh sbb rombongan cik kiah nak smp..
so on friday.. kami pi visit family abg isa..
seronok dpt jumpa kak marina n family... sembang²... masak makanan melayu... tambah nasik smp 3x !
woohhoooo....

ptg, kami gerak ke stuttgart... rumah sorang lg kawan baik i kat sini...
saja nak fullfill cuti n bawak missLR jumpa kawan² malaya dia... kat area situ ada rumah kawan encik suami.. selalunya tak sempat nak jengah dia...
kalini, set jgk masa utk nak visit dia sbb dia pon br dapat baby... :)
(ouh...takdak gmbr sbb semua gmbr dlm phone encik suami.. skg i dah malas ambek gmbr sbb bila ambek gmbr ngan tab 4, bunyi keceeekkaaaakkkk!!!)

pastu tup tuuuppppp jugak...
tersampai outlet metzingen... ramai yg dok canang outlet ni best sbb besaq gila...
tp i tak suka... kedai besaq2 smp tak tau nak jalan mcmn...
nak cari toilet pon buleh sesat...
nak masuk micheal korrs pon kena beratur... pewww...
masuk prada pon tak feel sgt...
masa i masuk coach, ada citer best... kami mmg tak dak plan nak outlet pon... kebetulan, i bawak beg batik yg beli from my friend...
bila i masuk coach... org tak ramai... so i pusing² sementara tunggu encik suami ambek kereta sbb masa tu hujan... ada satu section tu sale item.. so i tgk² la beg kat situ kot² buleh buat stock ich&du...
belek punya belek... tup² i terperasan semua org kat section tu tgk beg i n cakap canteeekkkkkk...
auuwwww....
terus bedesup idea nak jual batik kat jermen!! huhuhuuu...

10. bisnes and lesen
kesian kat ich&du terabai sekejap... i busy ngan plan B,C and D....
dlm masa yg sama...br daftar utk kelas memandu... doakan i plis...
nebes pulak gue nak blajaq bawak keta kat sini... huhuuu...

Thursday, January 22, 2015

idea² game sewaktu travel dengan anak...

Assalamualaikum and Hallo

harini i nak share ngan uolz cara nak menghiburkan hati anak² waktu travel...
tak kisah la travel ngan apa skalipon...
since missLR kecik, dia tak byk ragam waktu travel.. bwk blk mesia pon dia ok ja dlm flight... encik suami kata sbb i rajin melayan anak bersembang..
tp rahsia sebenar ialah, i suka baca pasai psikology anak²...
bila missLR dah masuk 3 tahun (dah buleh bercakap).. dah tak leh la kita ja asyik nak bercakap.. so i create game...
mula² i create sendiri game simple²..
bila missLR dah makin besar.. so i google game² yg sewaktu dengannya...

ada parents yg suka bawak extra toys... or buat extra barang utk anak main..
itu super!
in my case.. i suka game yg i tak yah bawak extra barang...
guna apa saja yg ada or nampak di sekeliling...

everytime nak main,better kita start first... so that anak² blh get the idea mcmn nak main game tu.. n ofkossss... tgk level/umur anak²... so tolak tambah darab bahagi la nak main mcmn...
jgn paksa anak.. sbb kita nak main just to keep anak² occupied..

game 1 : teka binatang
ini game pertama n masih lg kami main smp skg...
pikir satu binatang and describe warna.. size.. bentuk badan.. bunyi.. etc...
and sorang lg teka... then take turn...
masa mula2, missLR tak pandai describe sgt.. tp dia slalu buat bunyi.. lama² dah tau..
biar la dia ulang blk binatang yg kita dah buat pon.. asalkan dia rasa dia hebat.. hahahha...

game 2 : kira kereta
soh anak pilih warna.. slalunya i akan soh pilih 4 warna asas...
cth : mama kira kereta merah.. missLR kira kereta biru...
so sepanjang jalan.. kira la kereta yg kita nmpk..
anak² tak tipu.. so kita pon jgn la nak menipu sbb nak menang...
jgn kira terlampau byk.. kalau i ngan missLR.. kami main takat 15 ja cemtu..
then tukar kira lori vs bas pulak...

game 3&4 : opposites & bahasa
missLR skg bercakap 3 bahasa..
so i main opposite dlm 3 bahasa.. bg dia just simple² word ja...
kalau tak tau nak bg word apa... kami terus main bahasa..
i sebut 'red in deutsch'.. missLR sebut 'rot'
i sebut 'eat dalam malay'.. missLR sebut 'makan'
campur² la perkataan tu.. tak semestinya benda... bg jugak perkataan perbuatan, kata sifat etc...

game 5 : story mory
sambung cerita... setakat ni missLR tak reti main lg.. dia slalu sambung ngan 1 perkataan ja...
tp kalau dengan anak² yg besar skit.. rasanya dah buleh main...
either sambung cerita or kita bg 3-4 perkataan n soh anak buat cerita guna perkataan tu...
mesti comel cerita depa... hihihii...

game 6 : teka tempat
ni game yg baru lg i main ngan missLR.. memandangkan missLR and i spend most of the time sama²... dia pon dah tau byk tempat (sbb i suka bercerita pasai tempat² kat dia)
i bg clue.. then dia teka... vice versa..
cth :
tempat ni ada ramai org... barang pon byk.. bila kita tak dak apa² barang kat rumah.. kita pegi tempat ni utk beli barang...
missLR : REWE!
pssttt.. itu nama supermarkt yg i selalu pi kat sini... hihihii...

game 7 : teka lagu
ini game encik suami ngan missLR.. depa main ni even kat rumah -.-
sorang humming.. sorang teka lagu apa..
then take turn..

itu ja kot game² yg i slalu main ngan missLR time travel..
kat bawah ni idea² dari internet.. maybe uol blh ambek buat idea main ngan anak² uol.. :)

game 8 : plate kereta
game ni i slalu main ngan adik i dulu² zaman muda²...
tak pernah main ngan missLR lg.. sbb kat sini byk gila daerah dia... mmg tak terteka kot...
cara main.. spot satu keta n cakap plate dia utk negeri mana...

game 9 : go & bring
game ni i main ngan anak buah i kot... tak ingat.. yg pasti budak besaq..
kita main ikut alphabet...
cth : saya nak pi Australia sambil bawak Anggur
org next..
sayer nak pegi Bangkok bawak Basikal
next..
i want to go to Changlun and i want to bring my Cat

maybe boleh skip Q n X... :)

game 10 : yes or no
game ni senang.. tp i tak pernah main lg ngan missLR...
kita pikir satu benda and bg satu clue.. cth : benda
org lain kena tanya kita n kita hanya blh jawab yes or no...
kena keep tanya smp la dpt jawapan...
game ni best kalau ada ramai...

game 11 : FL-LL (first letter.. last letter)
game zaman i budak² dulu...
main nama tempat... org yg mula² start dengan A..
then dia bg satu nama tmpt.. then, org next bg satu nama tmpt yg mula dengan alphabet terakhir nama tmpt org sebelum tu...
errr.. paham ka...
cth :
org 1 : A - Aloq pongsU
org 2 : U - UzbekistaN
org 3 : N - NamibiA
........

game 12 : spy
sepjg jalan... mesti nmpk mcmn²...
so kita blh start... ' mama nmpk something yg mula dengan huruf L'
anak² blh tanya soalan n kita buleh jawab yes or no saja..
anak² blh terus teka any benda or nama yg mula dengan huruf L
ataupon.. kita blh clue dengan warna or bentuk..

game 13 : maths game
ikut kesesuaian umur...
kalau budak kecik.. kita bg la tambah² yg total below 10...
or suruh kira 3 keta merah campur ngan 1 keta putih kat car park...
kalau budak dah besar skit... cer buat congak sifir skit..

game 14 : cer teka
kita perlu satu plastik gelap..
letak satu brg (yg ada di sekeliling) dlm plastik hitam..
anak blh pegang...rasa n tanya clue.. kita blh jawab yes-no saja..
i pernah main ni 2x kot ngan missLR... tp gelak ja lebih... jawapan budak² terlebih kreatif...

game 15 : maps
budak² kan slalu tanya 'dah smp belom... dah smp belom.. dah smp beloooommm'
satu aktiviti yg i nak buat ngan missLR nnt... maps game nih...
print map black n white..
n kita tanda ngan anak² bila smp certain² tempat or lalu certain² jalan...
then kalau kita berenti.. soh anak kaler kawasan kita berenti tu..
cool kan?

among web yg bg i idea :
www.minitime.com
thecouponproject.com
gorving.com
childparenting.about.com