Posts

2018

Assalamualaikum and Hallo

Subhanallah... banyak gila benda nak gossip tapi masa tak cukup 24H..

dah masuk 2018 dah!
gossip pertama skali, we'ol pindah rumah...
unplanned! tapi mashaAllah, Allah permudahkan semua dan segala² hal dari mula sampai skg..

akhir 2017, i perasan ada jiran dlm block apartment kami dok kemas² barang... jiran tu org local yg memang dah duduk rumah tu before kami pindah masuk sini lg.. dia ada 3 anak.. yg duduk dengan dia ada 2 org... depa ni antara jiran yg slalu bertegur sapa ngan kami.. so, bila i nmpk hari² dia dok buang barang... transfer barang bagai... i tegur la anak dia... i tought, anak dia yg nak pindah sbb slalunya anak org jermen ni umur 16-17 mmg dah duduk asing ngan parents..
pastu mak dia kata, depa semua nak pindah and mak dia tanya, kami tak nak rumah tu ka sbb ada 3 bilik tidur....
honestly, kami mmg tak terpikir langsung nak pindah dari apartment skg... and bagi i, kalau pindah means balik malaya ja la...
and ada 1 hari, masa encik suami …

I am back.. (kerana Layth Raheel)

Assalamualaikum and Hallo

Subhanallah... Alhamdullillah...

First skali jom la gelak secara berjemaah sbb apakehalnya org buat blog update setahun sekali...?!

missLR dah masuk darjah 2.. Byk yang bertukar.. Tukar sekolah.. Tukar kawan.. Tukar sekolah agama.. Tukar style.. Tukar character.. Sooo, i pon tukar la approach dalam memahami anak dara i itu..

mrLR dah setahun 4bulan.. He is the main reason why i want to start blogging again.. Many things happen tp tak takdak record nak refer mcm missLR dulu...
mrLR is a sweetheart for everybody 😍
He is sweet, brave, very manja and full of LOVE. Alhamdullillah ❤

Encik suami masih yg sama (of course orang yang sama 😅)..  He is the one yang blh puji sambil mengutuk i dalam masa yang sama.. Well, he is the same.
This Dec, kami akan celebrate our 10th anniversary... Wow! 10 ok!
Nak sanding skaligi pleeaasseeee...

Me.
Still the same (except more serabut, ada few uban)
Since missLR tukar sekolah, i 'sepatutnya' ada more me-time... Tp i pon …

Kewujudan Layth Raheel

Image
Assalamualaikum and Hallo
AllahuAkhbar.. 9hb lepas mrLR dah 2bulan..  Cepatnya masa berjalan.. Mcm2 kejadian.. Mcm2 perasaan.. Mcm2 teladan n ujian dah rasa..
Kita throwback balik awai2 kewujudan mrLR..  1st scan was in September 2015. before i tau i pregnant (mcm i cerita kat entry ni..) i tersangat la moody... and before that (sepanjang 6 tahun lebih ) tak pernah pon putus² doa and usaha utk nak dapat next baby... tp Allah perancang terbaek... :D
setiap kali termin ngan doktor.. encik suami akan ikut.. and bila baby dah besar skit, kami bawak missLR jugak... kakak sgt la excited :) bila baby masuk bulan ke4 kami fly blk malaya...  last termin before blk malaya was 2days before kami fly...  tetiba doctor cakap, 'look! he is waving at us!' (gambar tgh-kanan) i was like, what?? he? terus dia ambek gmbr atas-kanan. tanpa was² lagi... it is a boy! mashaALLAH! missLR terus jerit.. 'ich hab gesagt, das ist mein kleiner bruder.. aber mama glaubt mir nicht!' (saya dah cakap …

U3 mrLR and termin frauenartz

Image
Assalamualaikum and Hallo

cepatnya masa begerak...
i still antara blur² ngan tak pecaya i dah ada anak 2...
mashaAllah.. tu la.. Allah dah plan terbaik dah kan.. waktu i nak sesangat anak dulu, rasa down bila buat pregnancy test asyik negative ja... and bila dah FULLY redha.. Allah bagi seketoi 'anak singa' comey.. :)
ni mrLR punya kinderpass.. tiap kali check up kena la bawak buku ni and also dia punya buku vaksin...
masa missLR dulu... ada hebamme (bidan).. so blh check berat almost every 2-3 days..
mrLR tak dak hebamme sbb hebamme sakit on the day mrLR lahir and MC sebulan... huhuu.. so otomatik, encik suami n i la jadi hebamme... huahhaha...

23hb haritu termin U3 mrLR.
cer teka.. berapa berat mr LR..?
masa lahir is 2705g...
berat mrLR dah 4504g!
pecaya ka dak... pecaya ka dak...sila percaya..!
patutla lenguh tangan i mendukung... huhuu.. i tak sangka dia naik byk sgt..
kalau baca balik entry U3 kakak, doktor kata dlm sebulan baby patut naik berat 500g...
si mrLR naik smp 1…

konsert 1st missLR

Image
Assalamualaikum and Hallo

Aktiviti missLR skg makin penuh.. so far dia happy and active.. semua benda tu dia yg nak buat dan bukan paksaan sama skali... :)

so.
hari ahad 2 minggu lepas, sekolah muzik missLR buat konsert sempena 20 tahun.. actually tiap² tahun pon dia buat konsert nih.. cikgu missLR nak missLR perform tahun lepas tp sbb dia muda sgt.. so, postpone tahun ni..
sebenarnya sekolah muzik ni ambek student mula dari 7 tahun.. missLR kira speciall case sbb start umur 5, dia dah belajar piano dengan kawan indonesia kami.. but just for few months sbb member tu pregnant and rumah dia actually agak jauh dari rumah kami...
early last year, i daftar missLR masuk kelas piano kat sekolah muzik raunheim.. dekat ngan rumah.. mula² cikgu tu mcm tak mau accept, tp lepas try 2x.. dia suka missLR and nak give a try ambek student muda..

apa yg uol perasan kat list nama performer tu?
nmpk tak nama mama ngan papa yg wujud kat situ...? huhuuu...
mmg kerap depa konpius nama i ngan nama missLR.. …

Akhirnya...

Image
Assalamualaikum and Hallo

status 13jun berbunyik
'Rindunya nak blogging.. Last hapdet august 2015.. Beriya ngaku 'i tak pregnant'.. Pengalaman pregnant n lahirkan layth lg byk nak cerita sebenarnya.. Br kumpul2 semangat nak hapdet blog.. Bukak laptop.. Bersila.. Senyum2 atur ayat.. Tup2 br teringat, internet kat rumah takleh guna... Huhuu..'

status disambut ngan 62likes, beberapa komen, beberapa wassap, beberapa pm dan 2 email..
gitewww...
lepas seminggu kumpul semangat.. baru harini ada masa..

dengarlah wahai dunia... i dah ada anak 2!
penantian satu penyiksaan.. namun bersyukur itu lebih indah..
lepas 6 tahun tunggu, akhirnya Allah bagi rezeki tak terduga..

i still ingat waktu tu...
i moody sangat.. every single thing yg encik suami buat.. i melenting.. even i sedar yg i tersangat sensitif and moody, i tak leh nak control...
ntah mcmn lepas few weeks moody², terasa nak buat pregnancy test..
tanpa harapan apa².. buat test, and the test is positif!
i tak tau nak react …

kelam kabut

Assalamualaikum and Hallo

ok.
harini brapa hari bulan?
11.8.2015!

terbaeeekkk... nampak sgt mak lijah kalut ntah hapa² smp tak dan nak jenguk blog..

akan tetapi...diam² berisi hokey.... (i tak pregnant)

entry pasai throwback pon tak sempat nak habiskan... kalau nak toleh² jugak lg.. maunya smp terteleng... but stiilllll... tak sempat² gak nak story mory morning glory gitewww...

thanks to reader yg email/WA i and mintak haplod entry... walaupon cuma 3 worang.. namun buat i terharu... buleh bayang la kalau otai² blogger mcmn kalau ter'pause' blogging..

missLR dah besar... dah makin sama rupa ngan i... tp perangai ikut papa dia.. huhuhuu...
smlm dia baru start sekolah blk lepas 2 weeks cuti summer...
dlm dia dok sebut² boring... penuh jugak aktiviti dia sebenarnya... since raya smp la weekend lepas... mcm² dia buat.. and ofkos mak dia pon sama kalut...

and since blog i ber'hibernasi' nih... mcm² jugak yg jadi kat i...
Alhamdullillah... semuanya positif² belaka... (ada gak…