berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, November 18, 2014

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Assalamualaikum and Hallo

ini second part of birthday missLR...
tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam²..
huh. bad parents -.-

so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami..
and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...)
:D

tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas...
yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai...
i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan)
deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap..
lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia..
ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann...

kami buat majlis petang, lepas lunch...
salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh bawak finger food n simple menu ja...
time nyanyi lagu birthday.. missLR dah start blushing²... tp seronok la dia ada kawan²... cumanya kawan baik dia, miss MM i tak dpt contact... if not, mesti lagi missLR happy...
missLR tak makan pon muffin coklat tu... dia pulun makan nugget ja... tp si kecik comey kat sebelah missLR tu suka sgt kek.. suka tgk dia makan kek.. beriya..
happy girl.. :) time ni dok melentey kat padang bola sbb sokong adik yannis main bola... huhuuu..
gmbr kanan tu, anak cekgu piano missLR.. miss jes.. (anak baru i..hehheee)
kiri : anak² kawan baru i..
anak lelaki dia masuk tadika missLR.. awal² tu, blk ja KiGa, nama jamal je la dok dgr... missLR kata 'liya suka la kawan ngan jamal.. liya cakap apa² pon dia faham... cakap english ke.. jermen ke... cakap malaysia pon dia tau maa...'
family ni indonesia+pakistan.. so kat rumah diorg cakap english...
missLR excited sgt la dapat kawan yg blh paham dia cakap.. huhuu..
skg ni, anak yg kecik pon masuk tadika missLR jgk..

kanan : mr Lim n lukas... itu officemate encik suami... and wife dia kawan baik i since kami kat sekolah bahasa...
kat meja blkg, yg rambut panjang tu la cikgu piano missLR...
miss sara n missLR... :)


missLR happy sangat²...
next year maybe dah boleh invite kawan² tadika dia pulak... ataupon plg² pon plan awal² utk ajak kawan² rapat dia...
seronok buat kat indoor hall tu.. budak² ada byk benda nak main...tak la boring.. mak bapak pon blh bersembang dgn tenang...
si missLR ni, asal masuk ja indoor playground ni.. dia mmg terus buat hal sendiri...
awal² ja i kena panjat n melompat dgn dia... 2nd time pegi situ... dia dah tau apa nak main... terus lesap... so i blh bersembang dgn tenang...
kerap lupa nak ambek gmbr bertiga.. maka tahun ni, nak jgk² ambek gmbr... hihihii... so, just before blk... kami ambek gmbr bertiga dulu... 
ni gmbr selingan... hahahhaa... sementara tunggu encik suami anta member kami ke stesyen keretapi... brg² dah kemas semua... then kita selfie sedas....

blk ja rumah, missLR dah tak sabar² dah nak bukak hadiah...
ni sebahagian hadiah missLR.. murah rezeki dia...
terima kasih la utk semua doa, ucapan n hadiah...
last but not least, belanja gmbr birthday girl sekepeng...
semoga liya raihany jadi terus anak yg baik...
terima kasih utk semua kenangan indah yg liya raihany bg utk mama n papa...
kami sayang liya raihany nine zero zero zero.... tp zero pon ada nine zero zero zero... hihihii...


skg kita count down birthday mama missLR pulak... tik tok tik tok...

Friday, November 14, 2014

missLR is 5!

Assalamualaikum and Hallo

masha Allah... cepatnya masa berjalan...
tup² missLR dah 5 tahun...
tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha...
-.-

skg jadual missLR penuh smp ke petang..
nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas...
missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes..
on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :)
cake missLR...
dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak..
end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih!

deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy..

tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak..
kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 org... mcmn nak potong kek bulat tu jd 27...
i dah terpikir nak pegi beli cake lain dah.. tp cikgu dia kata confirm cukup..
missLR ngan bestfriend dia, miss MM... :)
bestfriend dia lg sorang, missMA tak dtg sekolah..
cikgu dia buatkan crown utk birthday girl.. tahun lepas theme princess.. tahun ni pon sama... org lain variety la jgk.. ada hello kitty.. ada bear.. ada fairy.. ada butterfly... tp si missLR pusing2 nak princess.. pastu princess lg.. huh..

gmbr atas ni masa diorg nyanyi lagu happy birthday.. ada 3 lagu diorg nyanyi.. missLR pulak dok blushing²... cikgu wish birthday pon, missLR sengih² ja tak cakap apa...
nasib i dok jauh.. if not, mmg kena kutey dah...
rainbow cake... :)
again, topping n filling i bantai guna icing biasa saja... huuhuu..
2thn lepas salah susun kaler... tahun ni pulak takdak kaler merah... pink pon boooleeehhh laaaa.....
i n encik suami duduk sama² ngan budak² tu.. comey ja...
ada yg nak kek kecik.. ada yg nak kek potong besar... ada yg nak bawak blk rumah.. ada yg makan smp 3 potong.. comey..

lepas makan, cikgu bawak budak² main game kat turnenhalle...
kagum dgn budak² sini...
cikgu bawak yg kecik² masuk hall.. budak² yg 6tahun kemas meja n tolak troli ke dapur... siap asingkan leftover cake masuk dustbin.. susun pinggan, forks n cups...
kat turnenhalle... missLR ngan bestfriend n kawan se group dia..
bila semua dah masuk hall.. i n encik suami blk rumah...
kul 1tgh hari, jemput missLR n tanya dia nak makan kat mana...
her answer is always 'kedai chef' :)
kedai spagetti n steak halal kat kampong sebelah...
lepas makan, kami pegi ambek gmbr passport missLR...
alang² takde org, kami buat photoshoot missLR skali...
dah alang² pakai baju cantik.. ok la terus buat photoshoot...
tahun² lepas, i akan upah sorang junior kat sini lukis gmbr missLR.. tp tahun ni budak tu dah blk msia for good.. so kita belanja missLR photoshoot seround..

mula² part senyum.. cun la...
pastu photog tu suruh gelak² seronok... missLR punya la berlakon gelak..
jadik mcm 'hek.hek.hek' 'ha.ha.ha'
-.-
nak tergelak tgk missLR berlakon gelak... last², kami kat sebelah gelak lg kuat...

result gmbr cantik jgak... :)
prop kain putih n belon 5-6 ketoi ja... tp harga bukan main lg.. huhuu...



kami cuci 6 keping ja dari few gmbr yg photog tu ambek..

nnt nak cuci lg utk family kat malaysia...

Tuesday, October 21, 2014

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO

Salam and Hallo

raya haji haritu i ada buat nasik arab...
ada cerita kat sini..

kalini i nak promote pulak... :D

ni la pes yg i guna...
sedap hokey... disahkan oleh tetamu² i masa raya haji ritu....
buat dia pon tak renyah...
bila beli.. uols akan dapat satu set - beras brasmathi n paket pes...
dlm paket pes tu pulak ada pes nasik arab and pewarna safran..
cara² penyediaan yg dia bg tu salah skit sebenarnya... tp cara yg betoi pon tak susah mana... mcm buat nasik ayam ja....

ada 2 set..
1 set utk setgh kilo beras... ni utk 4-5org makan... RM17 (tak termasuk pos)
1 set utk sekilo beras... ni utk 8-10 org makan... RM30 (tak termasuk pos)

kiranya haritu.. i buat 2pack yg sekilo utk +-25 org makan...
Alhamdullillah.. just nice ja..
thanks kak fazilah n ima utk gmbr² ni..

atas ni, gmbr dari tokey nasik arab...
dia buat ngan kambing...
i haritu buat ngan ayam... next time kalau dpt stock pes ni lg.. konpem i akan try ngan kambing pulak... :)

yg merah dlm mangkuk tu sos tomato pedas... ada cara² dia kat pack pes tu...
utk sos² i tambah lg 2 jenis sos.. i buat salsa (mcm acar timun) and sos sadri..

ouh.. utk nasik and ayam..
cara dia... mula² rebus ayam ngan pes... ikut sukatan air kat pack..
mendidih ja air tu, tutup api... kuarkan ayam and masak nasik guna beras and air rebusan ayam tu td... tak yah sukat² dah..
bila nasik dah masak... tuang air safran atas nasik.. i tuang kat ayam jgk..
ayam tu.. uol blh masak skali ngan nasik... or blh panggang asing...
i panggang asing... bg ada terbakar² sket.. br layan...

sebelum ni, i guna resepi ni...
sedap jgk.. tp mcm i cerita haritu.. itu 1st time masak n rasa nasik arab...
maybe next time blh buat better.. insya Allah...

nasik arab mmg takde benda kuah²... utk org pure melayu mcm encik suami.. dia perlukan satu lauk tambahan yg ada kuah...
biras i pair nasik arab ngan ayam masak merah...
kakak i buat air asam ( very the melayu oneee meh)
i buat ngan dalca sayur...

ikut uol la nak buat ngan apa...

last but not least, sapa nak try... blh order kat biras i....
blh msg/whatsapp :
irma 012-4301073
location : shah alam...
blh gak nak angkut kat rumah dia... or buleh mintak dia pos...

i gerenti nasik arab ni sedap!