berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, September 30, 2014

eurocamp - easter 2014 - speelland

Salam and Hallo

cerita beekse bergen lg.. huahahaa...
peginya 4hari... tp ceritanya dekat setgh tahun tak abih²....
so.
selain open zoo yg sgt meriah tu... kat beekse bergen ni ada speelland (playland gitu..)
tak la besar sgt tp cukup utk spend seharian kat situ....
mula² kami plan nak sewa basikal.. tp bila tgk rate, mcm tak berbaloi pulak nak sewa...
gmbr atas tu basikal utk 2 org dewasa ngan 2 budak... ada basikal utk 4 org dewasa 2 budak... and yg lain basikal mcm biasa... basikal utk budak² pon ada...
entrance speelland..
utk kami, its free... sbb masuk dlm package 4hari 3mlm kat eurocamp....
sgt berbaloi²... save byk gak...
kami pergi ngan family wawa ja sbb iqbal still dlm honeymoon mood... kui kui kui... so depa pi dating kat tempat lain....
ni peta speelland....
memula masuk.. kami ke area belah kanan dulu...
ni game yg 1st....
kena pancut air tu ke bola smp la bola tu masuk lubang...
ada few bentuk.. mula² missLR excited... bila dah tak masuk²... pass kat papa...
papa pulak pulun nak score semua... ceh.
pastu main game kura².. kena kayuh ngan tangan... missLR smp meradang main game ni sbb kura² dia asyik berpusing setempat saja... lawak. org ajar, tak mau dgr.. bila tak bergerak².. nak hangin plak....
nasib baik dapat mak yg sporting mcm i taw... 
terus i naik skali ngan missLR... encik suami malu... padahal ada ja org besar lain yg naik ngan anak²...
see... mak² gak yg sporting... siap kami 2 org lawan kura² sapa lg laju... hahahhaa...
tp susah gak sebenarnya nak control menatang tuh... 
ni playground yg depan² skali... utk budak kecik umur² missLR and haziq...
sementara mak² lawan lumba kura².. bapak² bawak anak² main buai... hihiii...
sempat la depa gossip² skit sambil tlg buai anak...
missLR nak try hayun buai sendiri... tp end up buai ter'stop'... hangin lg skali... terus nak turun buai...
then naik basikal plak...
dia kalut basikal kat situ sama ngan sekolah dia... paksa² adik haziq naik basikal ngan dia... adik haziq pulak tgh syoq naik buai... tp memandangkan bestfren time tu, adik haziq layankan ja la si kakak....
cheeky sgt si haziq ni... :)
kakak liya pon dan² rasa dah besaq sbb dah buleh carry adik naik basikal... hihiii...
pastu kami jalan lagi ke area side kanan park tu...
gmbr bawah : game pusing² dlm air... kami tak main pon.., missLR dah ternampak game lain....
gaya pemandu pelancong... peta dia pegang n dia yg nak pilih nak main apa...
kanan : tmpt budak² panjat and lompat²....
missLR br nak naik... ada budak lompat²... terus missLR cancel nak main....
next, main bendalah ni.... keta safari... apa nama ntah game ni...naik keta tp mcm train sbb sambung panjang²....
semua game kat park ni kebykkannya free.. maka dengan sebab itu, missLR ngan haziq naik ni 3 round kot... depa tak mau turun...
turun... tp turun sebab nak tukar tempat ja... huahahhaa....
happy sesangat depa naik keta tu byk kali.... :)
lepas tu, missLR nak main go kart ni... ini go kart utk budak below 130cm kot...
tp utk budak kecik la.... haziq pon naik main, tp takut² nak tekan paddle...
si missLR pon naik keta tu, kejang ja muka tak tau pasaipa... stress gamaknya bila driving... huhahahhaa...
atas ni 2 jenis go cart utk org besar.... encik suami nak main go kart yg atas tu... tp takdak org jaga pulak....
tgk yg tmpt lg satu... tak menarik pulak.... 
lepas dah decide tak mau main go kart... kami jalan ke area kiri park pulak...
byk tmpt utk budak panjat² and lompat²....
game drive traktor...

lepas dah lompat² bagai... kami pi area tasek dia...
depa buat mcm kat tepi pantai.... ada pasir pantai and game air kat situ....
ada playground besar....
and ada paddle boat swan....
 another playground kat tepi tasik...
weater pon mcm cun² ja... tak panas sgt... and tak sejuk sgt...
ada jambatan gantung across sungai... missLR punya la menggeletis nak naik jambatan tu... terpaksa la aunty wawa pulak melayan sbb mama kena angkut segala benda beg bagai....
kat tepi jambatan tu ada rakit kayu jgk... i risau ja bila missLR kalut nak naik rakit tu pulak.. sbb pernah dah skali i bawak naik rakit buluh... missLR buat kalut nak dayung sama.. last² i jatuh dlm sungai tuh....huh.
 i ambek gmbr ni from the other side of the lake... sbb masa ni kami nak naik swan...
2tahun lepas kot... kami ada pegi zoo taiping... i punya la bercita² nak bawak missLR naik swan ni.. tp encik suami malas nak layan sbb berbahang sgt....
tup² dapat naik kat holland.... waaallllaaaa.....! puas hati :)
kami dan mereka... :)
i rasa i yg lebih excited naik swan nih.... missLR biasa² saja... muka pon boring sbb dia tak leh nak kayuh sama...
lepas naik swan... kami pusing² kawasan tu... ada boat besar jgk.. tp kami tak naik sbb dah naik boat kat safari a day before....
so kami lepak² ja and bg anak² main playground puas² sebelum balik caravan...
 ini cermin ajaib...
depa letak before jalan kuar... missLR kagum sgt ngan cermin ni...hahhaaa....
ada 4 cermin... nak bg kurus... bg gemok... bg pendek... n bg tinggi...
welll... i pon!
hahahhahaaa...



.

Monday, September 29, 2014

Tote Bag utk sekolah agama

Salam and Hallo

minggu lepas di hari rabu yg agak sejuk... missLR suddenly mintak beg utk sekolah agama...
i ada cakap kat dia ritu.. either buat beg baru or beli beg...
sbb utk sekolah agama.. byk guna file and buku A4.. so tak muat nak masuk dlm beg sekolah missLR...
so i pikir² mcm nak buat tote bag kat dia.. tp busy...busy.. and buat² busy smp terlupa...
tak sangka missLR ingat... he he he he..

haritu masa buat rumah kotak kat dia.. i refer kat pinterest...
rupanya missLR observe apa i buat...
dia siap ambek ipad... then kata..
missLR : ok ma.. ma tekan yang ni (icon pinterest)... pastu ma kena cari beg-untuk-girl..
i : ouh... kena cari kat ipad eh..?
missLR : ha ah... baru tau apa yg cantek....
-.-'
pic from pinterest
missLR pilih hat ni...
i kata... 'ishk... yang ni susah ni... mcmn mama nak buat...'
missLR : tak pe ma.... ma jahit je... ya tau ma buleh buat....

ambooiii.... siap bg motivasi.
syarat dia.... beg pink...
kebetulan i mmg ada kain cotton pink... tp kain kosong... i tunjuk kat missLR, dia kata ok...
so i pon start la buat...
seperti biasa... missLR setia menanti kat sebelah.... tanya itu ini... tlg² menyebok skit... hi hi hi...
dah siap... :)
terus ambek buku and file, letak dlm beg...
dia happy ngan beg tu.... fuuuhhhh.... nasib baik...
i just buat normal-simple-totebag... tp add pleated tu ja...
close up gmbr beg tanpa model... :)
simple tp dapat buat missLR happy... beg pon tak dak ukuran yg specific... i ukur guna file dia ja...
belah dlm, i ingat nak buat poket... tp pikir² blk... ini 1st beg... bila missLR dah boring nnt, baru buat beg elok² skit....
belah dlm beg...
lining apa pon takdak... jz buat beg tu 2 lapis jahit-inside-out saja..
pleated dia cacat skit... ntah mcmn buleh tersenget... tak perasan sbb jahit dari side dlm....
i adalah malas nak tetas... maka dengan itu... kita buat² ja mcm beg tu dah perfect... ahaks!
last but not least.. terima lahh... model dan beg nya.... :)

beg dah siap... buku² dah siap....
tup² minggu ni tak pi sekolah agama sbb missLR tak sehat... minggu depan cuti raya....
minggu lg skali... missLR dah abih kelas percubaan.. so lepas ni dia akan pi kelas blaja quran saja...
next year baru join blk kelas bahasa Arab n pendidikan Islam....

Monday, September 22, 2014

getting busy - kelas agama

Salam and Hallo

ahad lepas, 2nd class agama missLR... :)
so far... dia enjoy class dia...

last week... masa 1st day class.. i and encik suami pi hantar and jemput dia sama²... sekolah tu kat kampong sebelah...
kami dah daftar dia masuk kelas agama ni before balik mesia raya ritu...
tp ustaz tu kata, student plg muda is 5thn... and missLR bulan october baru cukup 5 tahun.. so ustaz kata, bg try dulu...
ustaz bg 2 tarikh... sabtu and ahad.. masa sabtu 13th sept , encik suami pegi sekolah and check.. nama missLR masuk kelas hari ahad.. so ok la..
actually, kat kampung kami pon ada few kelas agama utk budak²... yg paling dekat ngan rumah i, sekolah turki... ajar quran jgk.. tp benda lain semua cakap turki...
so kami decide nak anta dia masuk sekolah morokko... masa pegi sekolah agama tu on saturday, selisih ngan bapak kawan tadika missLR.... rupanya dia pengerusi masjid morokko kat kampong kami.. and rupanya (skali lg), sekolah agama kat kampong kami pon ambek material yg sama ngan sekolah missLR skg...
encik suami kata tak pa la.. sebab dah daftar.. lgpon bukannya jauh sgt..
sweet girl... :)
dia excited nak pegi 'sekolah baru'... tambah excited bila i kata, pegi sekolah agama pakai tudung...
terus rasa mcm dah besar agaknya... hehheeee
jermen institute utk pengajian Islam...
missLR plg muda... :)
kelas dia every ahad... 4 hours... akan blaja bahasa arab... pengajian Islam... blaja Quran.. and satu lg apa ntah, i tak ingat...
and kalau ada masa lebih.. depa akan buat craft or games...
cekgu² dia pon bukan calang²...
cekgu yg ajar bahasa arab dia blh cakap few languages... and kerja as cekgu/ustaz kat few sekolah around kawasan kami...
ustaz ajar Quran mmg al-hafiz... ada master dlm pengajian al-Quran...
cekgu lain.. i tak jumpa...
ouh.. ada lg satu.. cekgu pengajian Islam... lembut ja cakap... senyum... muka pon bersih ja...
kelas missLR... semua org pon 1st class... ada yg pegi ngan abg/adik... so ada geng la jgk..
plus, ramainya morokko... missLR mula² duduk sorang... tp dia rilek ja... siap suruh i cepat² blk sbb kelas dia dah nak mula.. hihii

lepas hantar missLR pegi kelas agama tu.. i and encik suami pegi rumah kurik/anis...
ntah la pasaipa.. i rasa tak senang duduk... risau gak kat missLR sbb 4jam straight utk 1st class... plus dia tak dak kawan lg... plus, dlm kelas tu akan byk cakap Arab... plus itu... plus ini...
i makan laksa pon tak kenyang.huh.

kul 5.45ptg, cepat² ajak encik suami pegi ambek missLR...
missLR kuar ja class... senggiiihhhhh... 'ma... liya suka la sekolah nii....'
fuuuuhhhhhhh..... leggaaa i dgr...
blk rumah, dia dok cerita la dia blaja huruf mim.. :)
dia ada bawak blk kertas yg dia blaja kat sekolah... dia dah kenal dah semua huruf... cumanya kat sekolah tu ajar ala² phonic... so ala² baru la utk dia...
masa dia blk rumah, dia dah buleh baca semua yg kat kertas tu...
cikgu dia pon kata.. even dia plg muda... dia cepat dapat... cuma malu...
bila i tanya missLR kenapa malu kalau ustaz tanya... dia kata 'liya tak paham ustaz tu cakap apa ma... dia tak cakap bahasa jermen... dia tak cakap english... '
 last sunday... second class dia.. dia mintak pakai baju raya yg mcm pwincess.. nasib baik hujan.. so i ada reason nak soh dia pakai baju lain... :)
baju tu i beli kat GM klang... puas hati... tudung utk dia pon ada i beli few... so buleh la rotate... :)

smlm dia blaja huruf kaf...
pegi and blk, encik suami saja hantar and ambek... i dok rumah...
missLR blk ja... terus bukak buku ajar i...

ouh.. sabtu lepas jugak... encik suami bawak missLR pegi swimming... and also dah register utk swimming class dia...
tambah lg satu class dlm jadual missLR... :)